La Bibliothèque Musicale - #4: La Cinémathèque: Man With a Movie Camera

Man With a Movie Camera/Mannen med filmkameraet [Chelovek s kino-apparatom]
Sovjetunionen, 1929. Regi: Dziga Vertov.
Musikk av The Cinematic Orchestra

Denne gangen presenterer DJ von Mehren og Audinho da Vitrola i La Bibliothèque Musicale en sjelden og helt spesiell filmopplevelse: Den sovjetrussiske stumfilmen best kjent som Man With a Movie Camera. Filmen er utvilsomt en av tidenes mest inspirerende stumfilmopplevelser for musikere og deres like, da den har trigget utallige svært forskjellige lydspor. Blant de mest kjente er Geir Jenssen (Biosphere) og Per Martinsen (Mental Overdrive), Michael Nyman, In The Nursery, The Alloy Orchestra, og altså The Cinematic Orchestra.

DVDen vi skal vise, med The Cinematic Orchestras lydspor, er meget sjelden, og vi er stolte og glade over å har fått has på et av de få eksisterende eksemplarene av DVDen i Bergen! Musikken var opprinnelig et bestillingsverk fra Porto i Portugal, europeisk kulturby i 2000, spilt live til filmen, som seg hør og bør for et stumfilmlydspor.

Til å introdusere filmen, har vi hyret inn Erlend Rydning i Bergen Filmklubb. Han går på scenen klokken 21, og holder en kort introduksjon før filmen braker løs. Etter filmen blir det som vanlig filmatisk, frankofil, festlig og funky musikk av dine DJer von Mehren og Audinho.

Man With a Movie Camera er et portrett av den moderne sovjetiske byen på 20-tallet, Sovjetunionens første tiår. Filmen er et eksepsjonelt ambisiøst prosjekt, og springer ut av den marxistiske kunstneriske avantgardens ønske om å skape genuint nye kunstformer for det nye sosialistiske samfunnet Sovjetunionen representerte. Et utdrag fra teksten som introduserer filmen, sier sitt:

“The Man with The Movie Camera… An excerpt from the diary of a cameraman. For viewers attention: this film presents an experiment in the cinematic communication of visible events… This experimental work aims at creating a truly international absolute language of cinema based on its total separation from the language of theater and literature. Author-supervisor of the experiment: Dziga Vertov.”

Filmen inneholder alle de visuelle effekter en filmskaper i 1929 kunne drømme om, og er således et monument over filmmediets gjennombrudd og modning som kunstform, produsert i året som gjerne regnes som begynnelsen på lydfilmens æra. Resten er historie, og Man With a Movie Camera er et unikt historisk dokument så vel som en storartet film, en nødvendig filmopplevelse for enhver med et snev av filminteresse!

Legg til ekstern kalender…