70mm-festival: KHARTOUM

KHARTOUM – Nyrestaurert kopi!
Storbritannia 1966
Regi: Basil Dearden
Med: Charlton Heston, Laurence Olivier, Ralph Richardson, Richard Johnson
Engelsk tale, utekstet, Ultra Panavision 70, farger, 2t 14min

Khartoum tar for seg hendelsene før og opp mot dødsfallet til general
Charles George Gordon. I 1884 ble Gordon utnevnt til militær guvernør i Khartoum av statsminister Gladstone. Hans oppgave var å evakuere egypterne fra Sudan. Men general Gordon så tilstanden i Khartoum og nektet å reise. Et år senere blir Gordon drept av den muslimske hæren ledet av Mohammed Ahmed el Mahdi (den utpekte) når de
stormer og tar kontrollen over Khartoum.

Charlton Heston, i en av hans mange flotte rolle-prestasjoner, spiller Gordon, en kristen eksentriker sendt til Khartoum av det engelske styret. Stats-minister Gladstone ville fjerne seg fra opprøret han var sikker på ville etterfølge katastrofen 5. november 1883 hvor el Mahdi knuste en egyptisk hær på 10.000 menn, ledet av den britiske obersten William Hicks. Gladstones løsning er å sende Gordon, en minister uten fortid og uten noen offisiell støtte.

Sir Laurence Olivier, helsminket, gjør en fantastisk prestasjon som el Mahdi, en muslimsk hellig mann, nedstammet fra profeten. Hans tolkning er overbevisende med gebrokken aksent, han over-driver ikke. Dette viser Oliviers evne til å spille ikke-standard roller.

Kontrasten mellom muslimer og kristne blir kontinuerlig poengtert gjennom hele filmen. Regissør Basil Dearden har til og med filmet at Gordon og Mahdi møtes ansikt til ansikt, noe som aldri hendte i virkeligheten, men dette økte spenningen i filmen. Dialogen mellom de to er uvurderlig og viser virkelig Gordons dilemma.

Store slagscener og dramatiske mellomspill med noen av de beste britiske skuespillere fanget på film – Ralph Richardson, Nigel Green, Richard Johnson og Michael Hordern. Khartoums livlige fargefotografering er enestående og action-sekvensene er visuelt spektakulære, takket være den legendariske stuntmannen Yakima Canutt, som regisserte second unit opptakene.

Legg til ekstern kalender…