Debatten på internett - inkluderende eller ekskluderende?

Dagens medievirksomhet blir mer og mer digitalisert. Nettaviser, nettfora og blogger åpner for nye typer debatter og andre deltagere enn dem som ytrer seg i tradisjonelle medier.

En styrking av ytringsfriheten og demokratiet, mener noen. Andre mener at kvaliteten på nettdiskusjoner er for lav og at den åpner for sjikane av grupper og enkeltindivider.

Aktuelle spørsmål er: Bidrar meningsutvekslingen på nettet til å korrigere skjevheter i den mer etablerte offentlige debatten? Hvilke sensurmekanismer er virksomme i internettdebatter? Hva med redaksjonelt ansvar? Hvordan påvirker nettdebattene de gruppene som blir mye omtalt?

Sosiologforeningen inviterer til diskusjonsmøte i samarbeid med Amnesty International, som nylig lanserte en landsdekkende kampanje om ytringsfrihet på nett (se www.ytringsfrihet.amnesty.no).

Målet er å belyse temaet fra flere vinkler gjennom dialog med en rekke paneldeltagere. Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, innleder møtet. Journalist Ragnhild Laukholm Sandvik er ordstyrer.

Paneldeltagere

Jan Omdahl: Journalist i Dagbladet, med spesiell interesse for internett-teknologi. I 2002 ga han ut en bok om internett, med tittelen “Den vakreste kvinnen i verden – reisebrev fra nettverkssamfunnet”. I boken tar han for seg hvordan det nye nettverkssamfunnet påvirker makt, kultur og menneskelig identitet.

Eli Skogerbø: Professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved UiO. Sammen med Marte Winsvold ved NIBR har hun gjennomført en studie om IKT og lokaldemokrati, hvor hun analyserte nettdebatter og intervjuet debattdeltagere.

Ole Jørgen Anfindsen: Informatiker, samfunnsdebattant og redaktør for det kontroversielle nettstedet HonestThinking.

Terje Rasmussen: Professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved UiO. Leder for prosjektet ”The social transformation of the Internet”, som tar for sammenhengen mellom nettet og sosial og kulturell endring i Norge.

Liv Skotheim: Medieviter og journalist i Aftenposten, med ansvar for nettdebatten på Aftenpostens nettsider. Skotheim mener at bloggere og nettdebattanter får for lite plass i offentligheten og er opptatt av å løfte fram de gode nettdebattene.

Legg til ekstern kalender…