KOR ELLERS? Sykkelaksjon i Bergen

Det er på tide å gjøre noe for å få fokus på, og få gjort noe med syklistenes forhold i Bergen.
Forholdene for syklister, er som de fleste merker, vanskelige og til tider farlige, både i og utenfor byen. Vårt hovedargument i denne saken er at syklister OGSÅ er traffikanter.Syklister likestilles verken med bilister eller fotgjengere, men forventes å finne seg en plass sånn et sted midt i mellom. Det er bare det at verken bilister eller forgjengere vil dele plassen sin med oss!

Sykkelaksjonen “KOR ELLERS?” henspeiler på dilemmaet syklistene har i trafikkbildet: Vi er ikke ønsket på fortauet av fotgjengere eller bilister i veien. Men KOR ELLERS skal vi være når det finnes så få sykkelstier?

Det kan også brukes som et svar til bilister som sveiver ned vinduet og sier: “Du kan ikke sykle her!” Svaret blir da: " KOR ELLERS? "

Fisketorget er alle syklisters mareritt i turistsesongen. Sykling i gaten over fisketorget er forbundet med ubehag og stor fare for enten å bli skvist av en buss eller vist fingen til av en drosje. Det er derfor åsted for årets første aksjon.

Program Lørdag 8. mai
Sted: Kaien ved Skur 7 (der Statsråd Lehmkuhl fortøyer)
kl 10.30-10.45: Oppmøte
kl 1045: “appell” ved journalist og syklist Linda Eide
kl 11.00: Felles avgang
kl 1200-1300: Avslutning. Vi samles for oppsummering og prat. Teller eventuelle skrubbsår og rapporterer tilrop og generell opplevelse. Politikerne Hans-Carl Tveit (V) og Oddny Miljeteig (SV) har lovet å være tilstede hvis de klarer. La oss håpe de kommer, ser og snakker med oss, og at det resulterer i handling!

Sykkelrute: To varianter rundt Fisketorget/Strandkaien – enten på fortauet eller i gaten. Se kart nederst.
Bekledning: Lovlig lite klær. Værforbehold. Vi ønsker å vise sårbarhet i trafikken, og oppfordrer derfor til å vise hud på ben og armer, men det er ingen tvang. Det er viktigere at folk deltar enn at de sykler uten klær. Særlig hvis det sludder…. Sykkelbukse og t-skjorte er tillatt for de som vil. Jakke kan være nødvendig.
Slagord:
Slagordet “KOR ELLERS?” skrevet på hud eller T-skjorte der det passer. Kort budskap som får plass på en rygg eller et bein, og som kan leses i forbifarten. Ikke tillatt: bannere og plakater som binder syklister sammen og kan føre til farlige situasjoner.

Trafikkregler/ sikkerhet:
BRUK HJELM! Siden vi skal sykle i trafikken, oppfordrer vi alle til å sykle med hjelm. Barn er velkomne, og tas med på eget ansvar. VIS HENSYN! Vær snill med medtrafikkanter.
Fortausruten: Husk at syklister har vikeplikt for fotgjengere. Bilistruten: Husk å følge trafikkreglene, det innebærer å stoppe for rødt lys og for fotgjengere ved fotgjengeroverganger.
Vi har fått godkjenning fra politiet på betingelse av at vi følger veitrafikkloven og tar spesielt hensyn til fotgjengere på fortauet. Det viktigste er at alle kommer frem uten uhell. Det er mindre viktig å sykle i “tog”. Vi tror at vi med disse reglene vil kunne fremstå som en enhetlig gruppe uten å være til ulovlig mye hinder for trafikken. Men litt irritasjon håper vi det blir, særlig blant bilistene. Det er jo hele poenget…

Trå til og bli lagt merke til!

Fortausruten
[Bilde]



Bilveisruten
[Bilde]

Legg til ekstern kalender…