Punkt 2010

Flere artistslipp fra Punkt:

(For biographies in English, see “Artists” at www.punktfestival.no.)

Det vil kanskje komme som en overraskelse på noen at en av årets mest interessante rockebegivenheter skjer på Punkt (Kristiansand 2.-4. september). Men fredag 3. september er det duket for dobbelkonsert med Alain Johannes og Serena Maneesh på Agder Teaters hovedscene.

Multiinstrumentalist og vokalist Alain Johannes er kjent fra de millionselgende kritikerfavorittene Queens of the Stone Age, og turnerer nå også med superbandet Them Crooked Vultures, sammen med medlemmer fra QOTSA, Foo Fighters/Nirvana og Led Zeppelin. Til Punkt kommer han for å spille en eksklusiv solokonsert basert på materiale fra sitt nye album ”Spark”. For samme inngangsbillett (evt. med dagspass/festivalpass) får Punkt-publikummet oppleve Sør-Norges kanskje viktigste rock-eksport, Serena Maneesh, som nylig ga ut sitt kritikerroste andrealbum på den britiske prestisjelabelen 4AD.

En annen legendarisk skikkelse på årets festival er Karl Bartos fra det innflytelsesrike tyske bandet Kraftwerk. Bartos kommer til Punkt Seminar for å holde et audiovisuelt foredrag om den elektroniske musikkens utvikling.

Jon Hassell, en av historiens viktigste trompetister, er bekreftet til gjenvisitt. Han er etter hvert blitt en del av Punkt-familien, og i år skal han være gjesteartist på Jan Bangs konsert i forbindelse med plateutgivelsen ”…and Poppies from Kandahar” som Jan ga ut i vår på David Sylvians plateselskap Samadhisound. På denne konserten dukker også Arve Henriksen, Erik Honoré, Lars Danielsson og Sidsel Endresen opp som gjester – et skikkelig stjernelag, med andre ord. Hassell vil trolig også dukke opp på en av festivalens mange Live Remixer.

Den sentrale estiske komponisten Veljo Tormis vil også besøke festivalen for å overvære Veljo Tormis 80th Anniversary Conncert fredag kveld, der det estiske blandede koret Segakoor Noorus fremfører hans musikk, samt holde foredrag lørdagen på Punkt Seminar om den baltiske vokalmusikktradisjonen. Tormis` verker er blant annet gitt ut på ECM, og Jan Garbarek er blant dem som har fortolket ham.

Tidligere har Punkt sluppet et sterkt lag med kvinnelige artister til årets festival: Rockettothesky (Jenny Hval), ifølge Aftenposten en av de 10 mest innovative artistene i norsk kulturliv, publikumsfavoritten Unni Wilhelmsen med band spesielt sammensatt for Punkt-konserten og fersk plate produsert av Bang/Honoré, norsk jazz’ nye, store eksportartikkel Frøy Aagre, lydkunstneren Maja Ratkje og norsk improvisasjonsmusikks førstedame, Sidsel Endresen, i fersk duo med gitarist Stian Westerhus.

Deretter var det guttas tur, og igjen var det et knippe profilerte kvalitetsartister festivalens kunstneriske ledere Jan Bang og Erik Honoré presenterte for årets Punkt-publikum:

Stjernetrompetisten Nils Petter Molvær kommer endelig tilbake til Kristiansand med fullt band, en ny trio bestående av Molvær, Stian Westerhus (gitar) og Audun Kleive (trommer). Improvisatørene Supersilent er blant de mest interessante konstellasjonene norsk musikkliv noensinne har frembrakt, og en konsert med dem er garantert en unik opplevelse. Gitar-virtuosen Knut Reiersrud gjør sin første Punkt-opptreden, og den New York-baserte, islandske bassisten og komponisten Skúli Sverrisson, kjent bl.a. fra sitt samarbeid med Laurie Anderson og David Sylvian, kommer med sitt band.

I løpet av sin seksårige historie har Punkt-festivalen oppnådd et nasjonalt og internasjonalt renommé uten sidestykke, noe som har ført til at Punkt er blitt invitert med hele festivalkonseptet til Tyskland for å gjeste to av landets største festivaler, og ikke minst til London, der Punkt hadde en tre dagers ”avlegger” invitert av BBC og London Jazz Festival.

Men ”moderskipet” er og blir Punkt i Kristiansand, og som vanlig er første helg i september satt av til tre dager på Agder Teater med musikalsk og visuelt spektakulære hovedscenekonserter og adrenalin-ladde, improviserte Live Remixer på biscenen. Nasjonal og internasjonal musikkpresse og selebre gjester legger igjen turen til Agder Teater, og hvis den positive trenden fra de siste årenes festivaler fortsetter, gjør også sørlandspublikummet det.

Verdens største jazz-nettsted, All About Jazz, skrev 5. juli følgende om Punkt-festivalen: “More and more artists look to Kristiansand—a small but increasingly vital point in the world—for ways to reshape, recontextualize and redefine what music is, what it can be, and what it will be.”

Legg til ekstern kalender…