AVDØDE ADVARER

[Bilde]

En rød regnjakke i Venezia

Avdøde advarer er en av de mest stilsikre og stemningsmettede skrekkfilmer noen sinne laget, en film som etterlater oss i en tilstand av urolighet. Den har et skittens preg, og med innovativ klipping har regissør Roeg skapt et uhyggelig univers hvor dagligdagse objekter plutselig får betydning som onde varsler, og der ordinære hendelser med ett blir skremmende. Filmens univers går gradvis i oppløsning inntil man ikke lenger vet hva som er virkelig og hva som er illusjon. Og forresten, røde regnjakker blir aldri mer det samme igjen.

Ekteparet John og Laura Baxter sitter hjemme og arbeider mens de to små barna deres leker utenfor. Ved et uhell velter John et glass utover noen diasplater, noe som får fargene til å flyte utover. Plutselig får han en intuitiv forståelse av at noe fryktelig har skjedd utenfor. Han løper ut og ser sin datter utsatt for en ulykke. Senere reiser paret til Venezia, der John leder restaureringen av en eldre kirke. Her møter ekteparet to eldre søstre, hvorav den ene er blind og angivelig synsk. Hun påstår at hun kan se at deres datter fremdeles er med dem, og at det ikke er noen grunn for dem å sørge; datteren er lykkelig.

Roeg har med Avdøde advarer skapt et en film som er vanskelig sammenlignbar med andre, mer tradisjonelle horrofilmers univers. Det er en verden der det naturlige og overnaturlige eksisterer side om side – livet er en mørk labyrint der mennesket er tvunget til å konfronteres med sine demoner. Dette låter umiskjennelig som en beskrivelse av David Lynchs verden, en mann som definitivt kan takke Roeg for mye.

Legg til ekstern kalender…