Filmrulltorsdag: Sønner av Norge (1961) og Sønner av Norge kjøper bil (1962)

På torsdag er det duket for flere norske lystspill, i regi av Øyvind Vennerød. Sønner av Norge-filmene er glade komedier som belyser menns problemer på 60-tallet (Hovedsaklig jobb, velforening og bil).

Sønner av Norge-filmene er regissert av Øyvind Vennerød, hvis kvinneharselerende debutfilm Støv på hjernen (1959) banet veien for tidens populære drabantbykomedier. En oppfølger ble etter hvert et folkekrav, og mange gav uttrykk for at neste film burde vise mannfolks svakheter. Regissøren lagde derfor Sønner av Norge og Sønner av Norge kjøper bil, som begge er lagt til Solbråten, det samme borettslaget og med (mer eller mindre) det samme persongalleriet som i Støv på hjernen. I den første filmen er mennene opptatt med velforening, dugnad og heimevern og får knapt tid til å spise før de sover middag. At de må stikke innom jobben attpå til gjør ikke livet lettere. I den andre filmen har de fått bildilla. De haster hjem litt tidligere fra kontoret enn de strengt tatt får lov til for å rekke bilvasken før middag. Så går damene til streik og drar på selskapsreise til Mallorca – på avbetaling.

Sven Krohn i Aftenposten uttalte om Sønner av Norge at regissøren her hadde «bragt oss på internasjonalt nivå når det gjelder filmfarser», og Arne Hestenes innrømmet at han hadde “neppe før (…) under noen norsk film ledd så mye som denne gang”. Om Sønner av Norge kjøper bil sa Krohn at filmen var “behagelig fri for banaliteter og underbukser, preget av snill situasjonskomikk, til dels meget veltrufne replikker og sann spilleglede i alle roller”.

[Bilde]

Fakta:
Originaltittel: Sønner av Norge / Sønner av Norge kjøper bil
Regissør: Øyvind Vennerød
Nasjonalitet: Norge
Undertitler: ingen [?]
Format: 35mm
Lengde: 90 min. / 98 min.

Legg til ekstern kalender…