SISTE HELG! METTE TRONVOLL - SVALBARD

Fotografi
21. mars – 27. april 2014

[Bilde]

Galleri K har gleden av å presentere Mette Tronvolls femte separatutstilling i galleriet med en ny serie fargefotografier fra Svalbard. Tronvoll har tidligere vist serien Isortoq Unartoq fra Grønland (1999) og serien Mongolia (2004) som viser mongolske nomader og gers, jurtene de bor i.

Svalbard er et resultat av Tronvolls toårige undersøkelser i den arktiske øygruppen som ligger midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Helt siden Svalbard ble oppdaget har den appellert til jegere, fiskere, oppdagere, eventyrere, forretningsmenn og kullgruveselskaper. I dag finner vi i tillegg forskere, moderne eventyrere og turister. Det er et sted hvor globale interesser møtes, politisk, geografisk og kommersielt, såvel som et sted hvor naturen viser seg på sitt mest ekstreme – samtidig grusom og skjør, som nådeløs og magnetisk . Det er et sted hvor projeksjoner og fantasier, håp og frykt, eksisterer side om side, og ikke minst, et sted hvor mennesket møter naturen på sin mest direkte måte.

Tronvolls serie Svalbard antyder disse forskjellige historiene, med de egenskaper og konflikter som historiene har, med usentimental oppriktighet som er karakteristisk for hennes arbeid. Fotografiene skildrer aktivitetene som finner sted, enten om det er levninger av arktiske undersøkelser og kullgruvedrift, eller om det er forskernes daglige undersøkelser eller “bare” det sublime landskapet – vi møter Tronvolls subjekter med en umiddelbarhet som gjør det mulig for betrakteren å møte subjektet en-til-en. Det er som om kunstnerens kamera har opphørt å eksistere for å bane vei for et direkte møte med selve motivet. Barrieren som vanligvis er til stede mellom fotograf/ tilskuer og selve motivet er borte.

Dette direkte møtet blir mest synlig i Tronvolls arbeider fra et bestemt sted på Svalbard: bosetningen Ny- Ålesund, en tidligere gruvelandsby som i dag huser internasjonale, vitenskapelige forskningssstasjoner hvor emner som klimaendringer, meteorologi, aurora borealis, dype havstrømmer eller biologisk mangfold er aktuelle temaer. Det er på dette stedet Tronvoll har klart å gi sin mest ærlige og personlige innsikt i det moderne liv på Svalbard, uten å forsømme dets fascinerende aspekter og projeksjoner, eller dens betydning på en global skala.

Mette Tronvoll er født i Trondheim i1965, hun bor og arbeider i Oslo. De seneste årene har hun hattseparatutstillinger på Brandts Museet for Fotokunst, Odense (2013), Haus am Waldsee, Berlin (2012), Landesgalerie am Oberösterreichische Landesmuseum, Linz (2012), Rogaland kunstmuseum, Stavanger (2011) og Bergen kunstmuseum, Bergen (2011). Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, deriblant er 17th Biennale of Sydney, Museum of Contemporary Art, Sydney (2010) and Goddesses, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo (2010). Tronvolls arbeider er kjøpt inn av Bergen Kunstmuseum, Bergen, Stavanger Kunstmuseum, Stavanger, Landesgalerie am Oberösterreichischen Landesmuseum, Linz, Moderna Museet, Stockholm, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo, Neues Museum, Staatliches Museum für Kunst und Design in Nürnberg, Norsk Museum for Fotografi- Preus Fotomuseum, Horten, Statoil Hydro Collection, Stavanger, Stiftung Candida Höfer, Köln, Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand, The Metropolitan Museum of Art, New York og Trondheim Kunstmuseum.

Samtidig med utstillingen på Galleri K, viser Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design avdeling Nasjonalgalleriet Mette Tronvolls portretter av Hennes Majestet Dronning Sonja fra 19. mars til 8. juni 2014.

Legg til ekstern kalender…