Jeg er Ikaros - Dies Irae til minne om ofrene for tsunaimen i 2004‏‏‏

Tekst og idé av Heidi Køhn /// Musikk av Marcus Paus

Fredag 28. mars 19.30
Sofienberg kirke
300,-/200,-

Jeg er Ikaros – min vei tilbake til livet

Når jeg legger meg, da sier jeg: Når skal jeg stå opp? Og lang blir aftenen, og jeg blir trett av å kaste meg hit og dit inntil morgenlysningen. Job 7,4 I 2014 er det ti år siden tsunamikatastrofen rammet store deler av Sørøst-Asia og etterlder mer enn 250 000 mennesker mistet livet i løpet av få timer. Heidi Køhn sto midt oppe i denne ufattelige tragedien og mistet både sin mann og sin 16 år gamle sønn den dagen. Køhn utga i 2011 boken Jeg er Ikaros – min vei tilbake til livet, og forestillingen setter tekster fra denne boken opp mot messeleddet Dies irae fra den katolske dødsmessen. Tittelen på Køhns bok er direkte avledet fra den greske myten om Ikaros. I forestillingen benytter Køhn seg av intertekstuelle grep for å få frem det universelle i en katastrofe med referanser både til gresk drama og mytologi, samt Jobs bok. Forestillingen er tenkt som en enakter i syv deler. Køhn vil selv resitere tekstene, og dermed spille seg selv. Med nyskrevet musikk til verket av den prisbelønte komponisten Marcus Paus vil domkantor Kåre Nordstoga, slagverker Eirik Raude og Oslo Kammerkor under ledelse av Håkon Daniel Nystedt, danne det musikalske bakteppet for forestillingen. Saksofonist Rolf-Erik Nystrøms abstrakte og improviserende spillestil utgjør den andre sceniske rollen i uroppførelsen, og vil fungere som en kontrast til fortellerstemmen, poetisk og utfyllende. Med musikk, poesi og improvisasjon, er hensikten å sette fokus på enkeltmenneskets erfaringer av tap, sorg og jordiske prøvelser. Forestillingen er støttet av Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere.

Heidi Køhn har studert teatervitenskap, religionsvitenskap og kulturhistorie med master i kulturhistorie, ved Universitetet i Oslo. Hun arbeider som tekstforfatter og komponist, og har medvirket på flere plateinnspillinger, særlig sammen med sin avdøde ektemann Sigurd Køhn. Heidi Køhn var med på å starte opp plateselskapet Real Records, der hun også arbeidet som produsent. Høsten 2011 ga hun ut boken Jeg er Ikaros – min vei tilbake til livet på Kagge Forlag.

Marcus Paus (*1979) er en av de mest bestilte og fremførte norske komponister i sin generasjon. Hans verkliste omfatter kammermusikk, solostykker, kor og vokalmusikk, konserter og andre orkesterverker, en symfoni og flere operaer, foruten musikk for film, teater og fjernsyn. Paus har markert seg som representant for en nyorientering mot tradisjon, tonalitet og melodikk.

Rolf-Erik Nystrøm er en av de internasjonalt ledende saxofonister, særlig innen samtidsmusikk, improvisasjon, og evne til å ta opp i seg nye uttrykk og sjangre, men likevel med sitt eget særegne uttrykk. Han har utviklet saxofonen i helt nye retninger. Nominert til Nordisk Råds Musikkpris 2011. Mottok De Unges Lindemanpris 2005. Åpnet nye Astrup Fearnley. Kunstnerisk leder og Artist in Residence for Ultima 2011. Statens Kunstnerstipend, Æresmusiker av Tadjikistan. Solist flere ganger m/ Oslofilharmonien, KORK, symfoniorkesterne i Basel, Bergen, Colombo, Sveriges Radios Symfoniorkester, Tapiola, Stavanger m.m.. Han har spilt konserter i 50 land på 4 kontinenter, vært med på over 100 plater og fått skrevet til seg og urframført godt over 100 verk.

Eirik Raude har vunnet en rekke priser som slagverker og urfremført et titalls verker. Han har vært solist med orkestre som Berlin-filharmonien og Los Angeles-filharmonien, og urfremført verker av blant andre Erlend Skomsvoll, Sofia Gubaidulina, Eivind Buene og Mark Adderley. Han har gjort tverrkunstneriske samarbeider med blant andre Boya Bøckmann, Ursound, Kolbenstvedt & Ossavy og DansDesign. Han ga ut sin første soloplate i 2005, applaudert av pressen.

Tone Elisabeth Braaten (sopran) er utdannet ved Norges musikkhøgskole og var en av grunnleggerne av Nordic Voices. Foruten å synge i Nordic Voices er Braaten en ettertraktet sanger både i inn- og utland og opptrer jevnlig på radio og TV. Hun har også vært solist på en rekke plateinnspillinger.

Kåre Nordstoga er domkantor i Oslo domkirke og en av landets ledende konsertorganister. Han har gjort flere betydelige orgelinnspillinger, og har i tillegg til en utstrakt konsertvirksomhet her hjemme, spilt i de fleste europeiske land. Den prisbelønte organisten har gjennom samarbeidsprosjekter innenfor folkemusikk og jazz blitt tildelt Spellemannprisen i klassen folkemusikk/gammeldans

Oslo Kammerkor ble stiftet i 1984 av Grete Pedersen. Koret kjennetegnes ved kvalitet, fleksibilitet og en evne til å kombinere og veksle mellom ulike sjangre, som klassisk, nordisk samtidsmusikk og norsk folkemusikk. Det er likevel den nyskapende utforskningen av norsk sangtradisjon som først og fremst har gjort koret kjent, både nasjonalt og internasjonalt. Oslo Kammerkor skolerer sine sangere i kveding, og står i en særstilling for sitt banebrytende arbeid med norske folketoner. Koret er i 2014 invitert til verdenssymposiet for kormusikk i Sør-Korea.

Håkon Daniel Nystedt gikk ut fra diplomstudiet i orkesterdirigering ved Norges musikkhøgskole i 2007 under Ole Kristian Ruud. Samme år mottok han KORK-prisen i kategorien Ung og lovende. Nystedt har dirigert blant annet Oslo-Filharmonien, Trondheim Symfoniorkester, Kringkastingsorkestret, Bergen Filharmoniske Orkester, Aarhus Symfoniorkester, Sønderjylland Symfoniorkester og Kristiansand Symfoniorkester. Han har siden 2005 vært kunstnerisk leder og dirigent for Oslo Kammerkor. Nystedt fullførte i 2013 sine diplomstudier i direksjon ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Giancarlo Andretta, Giordano Bellincampi og Michael Schönwandt.

Foto: Oslo Kammerkor/Nystedt: Vidar Herre, Nordstoga: Tomas Carlstrøm, Køhn: Marte Garmann, Raude: Bo Mathisen, Nystrøm: Fabrice Bats

Legg til ekstern kalender…