De(t) usynlige(s) teater(et) presenterer: William Blake

De(t) usynlige(s) teater(et) presenterer: er en serie mer arrangementer der teaterets medarbeidere viser frem ting de synes er fint og kanskje litt viktig. Denne gang har turen kommet til den engelske visjonæren William Blake.

William Blake (1757-1827) var billedkunstner og forfatter. I sine “illuminated books” kombinerte han det litterære og det visuelle på en måte som aldri er gjort av noen andre hverken før eller siden. Blake vanket i samme kretser som noen av hans tid største radikale, tenkere og kunstnere, i et London preget av opptøyer og sære nyreligiøse bevegelser, men overalt hvor han gikk stakk han seg ut som den underligste av de underlige. Hans kunst er et sammensurium av inntrykkene og tankene som preget hans tid, forent i en unik og kraftfull helhet som ettertiden aldri helt har klart å kategorisere eller analysere på en tilfredsstillende måte.

Blake var en fattig gravør hele livet. Mens han og hans kone Catherine forsørget seg (så vidt) på bestillingsverk, utviklet han en helt ny måte å trykke bøker på, og var på den måten både forfatter og forlegger for et av de mest komplekse og gåtefulle forfatterskap som litteraturhistorien kan smykke seg med. Blake ble anerkjent som en stor billedkunstner etter sin død, men anerkjennelsen for poesien lot vente på seg. Den kom dog omsider, og i dag hører han til bland de mest betydningsfulle forfatterne som nesten ingen har lest. Hans mest tilgjengelige vers, Songs of Innocence and Experience, finnes ofte representert i antologier av engelsk dikting, men disse små perlene får sin virkelige kraft først når de leses i lyst av Blakes megalomane og delvis uforståelige senere verker.

Blakes unike, antinomistiske religiøsitet foregrep hippienes frie kjærlighet og de fleste nyreligiøse bevegelser på 1800- og 1900-tallet. Harold Bloom, Camille Paglia, Allen Ginsberg, Jim Morrison, Aldous Huxley og Patti Smith er noen av hans entusiastiske lesere i nyere tid. Allan Moore har sagt om Blake at ikke bare var han en av de største engelspråklige forfatterne som noen gang har levd, men trolig et av de største menneskene som noen gang har levd.

De(t) usynlige(t) teater(et) har lenge hatt en medarbeider nedlåst i en kjeller med Blakes samlede, i den hensikt å produsere en person som kan gi oss det helhetlige bilde som man så sårt trenger for å forstå Blakes forfatterskap. På grunn av nevnte medarbeiders helbred har vi besluttet at vi ikke kan vente lenger. Er vår stakkars Blake-ekspert tilstrekkelig beredt? Har årene alene med bøkene drevet vår foredragsholder til vanvidd? Den som kommer får se. Det vil bli servert noen enkle forfriskninger.

Arrangementer er gratis og åpent for alle.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…