Fugl i mørket. Lars Ramslie og John Erik Riley

En maltraktert kropp i en sykehusseng. En avkuttet arm. En lårstump. Maskinpuls og pløsete kateterposer. «Hvorfor hadde hun ønsket å gjøre dette mot seg selv.»

Liten fugl. Mors bok. Sangen om skogen og kornet heter Lars Ramslies nye, etterlengtede bok, som av forlaget ikke betegnes som en roman, men derimot som en prolog til en planlagt romantrilogi. Her fortelles historien om en voksen kvinne og en ung jente som kommer omtrent samtidig til en internatskole. En nær relasjon oppstår. Det er omsorg, men også uhygge, for jenta vil etter hvert prøve sine egne vinger, mens mor holder tilbake. Og bak den enkle fortellingen ligger et gotisk mørke og stor ulykke.

Lars Ramslie fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen Biopsi i 1997 og ga i de følgende årene ut Mikrokaos, Destroyer og Fatso. Kritikerroste, skjellsettende romaner om kroppslige avvik, i et nøkternt og litterært språk som sikret ham en plass blant de viktigste forfatterne i sin generasjon. Så ble det stille. I ti år har et stort lesende publikum ventet på mer. Og når han endelig er tilbake, er det med tusen boksider og tre planlagte romaner på vent.

Forfatter og forlagssjef John Erik Riley har fulgt Ramslies forfatterskap med entusiasme helt fra begynnelsen. Nå møtes de to på scenen til en samtale om småfugler, et mystisk mørke og omsorg på avveie.

Arrangør og tekst: Litteraturhuset
Foto: Behzad Farazollah

Legg til ekstern kalender…