Kulturkirken Jakob viser Pasolinis mesterverk Matteusevangeliet

[Bilde]

Kulturkirken Jakob viser Pier Paolo Pasolinis mesterverk Matteusevangeliet:

Ateisten og marxisten Pier Paolo Pasolini laget i 1964 den kanskje vakreste av alle filmer om Jesu liv. Filmen følger Matteusevangeliet nøyaktig, bortsett fra to ekstra sitater fra profeten Jesaja. Pasolinis filmfortelling starter med Josefs tvil om hvem som er faren til barnet Maria bærer. En engel forsikrer ham om at barnet er fra Gud, og Josef tar unge Maria til seg. Den lille gutten som blir født, oppsøkes av vismenn fra Østen som har blitt ledet til Jesusbarnet av astrologiske tegn. Kong Herodes frykter konkurranse til sin kongeverdighet, og beordrer alle guttebarn drept. Den lille familien flykter til Egypt.

[Bilde]

Da Matteusevangeliet («The Gospel According to Matthew») ble lansert i 1964, fryktet mange kristne en sint og politisk dekonstruksjon av Jesu historie. Grunnen til dette var at ingen ringere enn den italienske regissøren Pier Paolo Pasolini stod bak prosjektet, en sterkt politisk engasjert provokatør og selverklært ateist med marxistisk bakgrunn.

Matteusevangeliet er en eklektisk blanding av det realistiske og det magiske: en kombinasjon som er med på å skape oppriktig filmmagi. Det er få filmer jeg har sett som utstråler så mye genuin human skjønnhet som Pasolinis gjengiving av Matteusevangeliet. Se den og la deg gripe!

Teksten er hentet fra Montages – full tekst her

Legg til ekstern kalender…