Johannes Vinjum (1930-91): Fire Motiver

8. mai – 15. juni 2014
Vernissage torsdag 8. mai kl 19-21

[Bilde]

Galleri K har gleden av å invitere til utstilling med Johannes Vinjum (1930-91).

Hans-Jakob Brun, som var intendant ved Bergens Kunstforening, skrev i katalogen til Festspillutstillingen i 1984:

”Gjennom årene har han arbeidet innenfor en motivkrets og en uttrykksform som gjerne har vært kalt ”intimisme”. Ingen store temaer, ingen dramaer eller mysterier vil uten videre kunne leses ut av bildene. En klar stilutvikling vil man lete forgjeves etter, for ikke å snakke om synlige sprang i formspråket. Ansikter, bygninger, blomster og landskap har hele tiden vært malt med vekt på lys og fargespill i en livlig malerisk overflate. Noen få, tilsynelatende uspennende motiver, en velkjent, tilsynelatende uproblematisk malerisk form. Hva er det da som har fått Johannes Vinjum til å arbeide med dette materialet, i årrekke etter årrekke? Hva er det som gjorde at hans bilder er blitt omfattet med en slik urokkelig respekt og kjærlighet blant malerkolleger (i mange år var det jo nesten ingen andre som så dem heller…). Og hva er som i dag gir Vinjums kunst en helt egen aura av noe, ja, tidløst?

Helt fra begynnelsen er det tydelig at Vinjum bestreber seg på å få frem lysets flyktighet og bevegelse over de levende og døde overflatene han skildrer. Denne interessen fordyper seg i gjennom årene, i arbeidet med enkelte favorittmotiver. Maleriets egentlige motiv synes i stigende grad å bli fargens liv, dens lys- og skyggespill. Lyset i hans bilder er gnistrende prismer av farger, mørket er glødende fargedyp. En katedralfrase, eller et barneansikt, eller en naken kropp, er blitt permanente bærere av de flygtigste av alt, lysets bevegelse.

Vinjums seier idag er et resultat av de mange årenes arbeid, en stadig dypere forståelse av de maleriske midlene som står til hans rådighet, og en stadig større frihet i utnyttelsen av disse midlene. Hans krav til bildene er høye, for det er nærmest uoppnåelige mål de måles med. Sannsynligvis er det umulig å male det helt fullkomne bildet etter Vinjums målestokk. Det er bestrebelsene, prosessene som er grokraften i bildene. Derfor er hans kunstneriske virke egentlig en meget ydmyk virksomhet, på tross av de høye faglige kravene. Derfor en skjønnheten i hans bilder ikke statisk, ikke engang definerbar. Den er levende, og den handler om det levende. Den formidler en sanselig glede over vår forgjengelige verden.”

Johannes Vinjum var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole under Carl von Hanno, Olav Mosebekk og Chrix Dahl (1949 – 52), Statens kunstakademi under Aage Storstein, Jean Heiberg og Per Krogh (1952 – 56) og Accademia di Belle Arti, Firenze under Primo Conti (1961 – 62).

Han er representert i Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet, De Heibergske Samlinger, Bergen Billedgalleri, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Aker RGI og DNB i tillegg til flere private samlinger.

For mer informasjon, kontakt Galleri K på 22 55 35 88 eller [email protected]

Legg til ekstern kalender…