ARADIA - HEKSENES EVANGELIUM

[Bilde]Martin Rombergs verk «Aradia» er hovedverk i denne konserten. Ellers serverer Grex Vocalis et variert program som ligger korets hjerte nær, både renessanse, romantikk og samtidsmusikk; verk av Lasso, Scandelli, Mendelssohn, Martin, Brahms og Smith.

Hvem er så denne Aradia?
Aradia er en italiensk måne-gudinne som er blitt tilbedt og æret av hekser i minst 2000 år. Hun er datter av Diana, de toscanske heksenes hovedgudinne, og hennes bror Lucifer. Diana dro til jorden forkledt som en vanlig dødelig. Men, hun var så glad i heksemagi at hun avslørte seg med sine utrolige kunster. Menneskene kalte henne for Heksenes Dronning.

Ettersom hun var avslørt, dro hun tilbake til himmelen. Heksenes Dronning mente imidlertid at utdannelsen av heksene måtte fortsette. Dette var i en tid da mange var undretrykt, og hensikten var i stor grad å gi menneskene midler til å gjøre seg fri fra slaveriet. Hun ga derfor dette vervet til sin datter Aradia, som hun sendte til jorden med en ganske utførlig instruks og følgende ord: «Du skal bli den første kjente heks.»

I dag ser man på Aradia som en natur-gudinne, den kvinnelige motparten til Pan. Hun visualiseres gjerne kronet med månesigden, som også er Dianas emblem. Aradia er både ung og vakker og vis, – en syntese av Jomfru og Mor. Hennes tempel er skogen og den frie natur.

Komponisten Martin Romberg (f. 1978) har studert med bl.a. Michael Jarrell og Klaus-Peter Sattler ved musikkuniversitetet i Wien. Romberg er kjent for å skrive musikk i post-romantisk stil bygget på temaer fra fantasylitteratur, bildende kunst, keltisk mytologi og tegneserier. Han har samarbeidet med flere kjente norske kor, og samarbeidet med Grex Vocalis er et av de mest omfattende.

«Aradia, The Gospel of the Witches» ble urfremført av Grex Vocalis i Slottsfjelltunnelen den 28. juni 2012 under Vestfoldsfestspillene. Tidligere i år gjorde Grex Vocalis en innspilling av verket, som skal gis ut på en CD med flere av Rombergs korverk.

Hilset være Aradia, og velsignet være alle hennes barn!

Varighet 90 min. inkl. pause.

Legg til ekstern kalender…