EXILES: State of The State

08. mai – 01. juni
EXILES
State of the State
[Bilde]

EXILES er en internasjonalt sammensatt kunstnergruppe med base i Norge, som i sine prosjekter retter søkelyset mot norsk og internasjonal flyktning- og asylpolitikk. Gruppen består av 13 kunstnere som arbeider innenfor ulike media. I tillegg er gjestekunstnere blitt invitert til de enkelte utstillingene.

”State of the State” på Galleri BOA er gruppens tredje samarbeid, etter den nylig avsluttede utstillingen ”All King, No Kingdom” i Spriten Kunsthall, Skien og fjorårets arrangement ”Entry Denied” på Visningsrommet USF i Bergen.

Kunstnerne som er med i Exiles deler bekymringen over en stadig mer inhuman flyktning- og asylpolitikk. Innvandringsfiendtlig retorikk har fått feste i hele Europa. I forsøket på å stenge grensene for mennesker i nød, er Europas randsoner blitt humanitære katastrofeområder. Om Norge så langt har vært forskånet for effektene av den økonomiske krisen, har det ikke ført til en mer imøtekommende holdning overfor mennesker på flukt. I boka Svartebok over norsk asylpolitikk skriver Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter, at asylsøkere i Norge ikke lenger kan forvente en behandling i tråd med FNs standarder: Mennesker tvangsreturneres til tortur og asylbarn utsettes for systematisk statlig diskriminering.

Samtidig preges den offentlige debatten av en retorikk som mistenkeliggjør asylsøkere. De politiske partiene kjemper om å ha ”den strengeste og mest rettferdige” asylpolitikken, der prinsipielle hensyn konsekvent settes foran hensynet til det enkelte mennesket. Dette betyr at asylsøkernes bakgrunn og historie blir gjemt bort.

EXILES ønsker å stimulere til diskusjon om norsk asylpolitikk, å belyse den situasjonen asylsøkere befinner seg i og å se norsk asylproblematikk i en internasjonal sammenheng. Grunnlovsjubileet ligger som et bakteppe for utstillingene, i det mange av verkene tematiserer det å stå utenfor en nasjon og uten borgerrettigheter.

Kunstnerne som deltar i Galleri BOA er Adriana Alves, Katharina Barbosa, Mona Bentzen, Yamile Calderon, Shwan Dler Qaradaki, Sam Iravanian, Andrea Lange, Malin Lennström-Örtwall, Beate Petersen, Ulla Schildt og Marit Ødegaard. Gjestekunstner: Hadi Zandiyeh.

Performance med Johanna Zwaig på utstillingens siste dag, søndag 01.06.

Poesiaften fredag 16.05 (program vil bli nærmere annonsert).

Velkommen til utstillingsåpning 08.05, kl. 19.00

Se www.exiles.no for mer informasjon.
Legg til ekstern kalender…