Supermandag: District 9 (2009)

[Bilde]

Indie-sci-fi fra Sør-Afrika som skildrer menneskets grusomme handlinger i møte med det ukjente.

Året er 1982 og et romskip lander i Johannesburg. Det viser seg at romskipet inneholder syke romvesener. I frykt for konsekvensene setter Sør-Afrikanske myndigheter i gang en deportasjon av romvesnene til en leir i utkanten av Johannesburg. Når det bryter ut konflikt mellom lokalbefolkningen og de utenomjordiske, får byråkraten Wikus van de Merwe i oppgave å flytte de utenomjordiske fra District 9. Flyttingen går imidlertid ikke som planlagt. Merwe står overfor uante utfordringer når konsekvensene av en feilslått handling inntreffer. Som en konsekvens av dette blir Merwe nødt til å samarbeide med de utenomjordiske, samt tilpasse seg sin nye situasjon i et konfliktfylt Sør-Afrika.

District 9 er inspirert av hendelser som fant sted i District Six, Cape Town under apartheid-regimet i Sør-Afrika. Tematisk skildrer District 9 rasismen og xenofobien som rammer et samfunn i møte med det ukjente. Parallellene til xenofobien som herjet under apartheid-regimet, men også dagens situasjon i Sør-Afrika, er svært synlige. Filmen er på mange måter en kritikk av hendelsene under apartheid-regimet, men også en kritikk av dagens situasjon i Sør-Afrika. District 9 ble filmet på location i Johannesburg, og skildrer området slik sett realistisk. Kombinasjonen av dette samt Blomkamps formmessige valg – mockumentar-stilen – kler filmens tematikk og innhold godt.

In English:
District 9 is a South-African indie-sci-fi movie about an alien spaceship that arrives on Earth. The arrival is met by fear, and follows a deportation of the aliens. This film depicts how a society turns xenophobic, hateful and violent when dealing with the unknown nature of the aliens.

Fakta:
Originaltittel: District 9
Regissør: Neill Blomkamp
Nasjonalitet: Sør-Afrika
Format: dvd/bluray
Lengde: 112 min.

Legg til ekstern kalender…