Utstillinger med Bjørn Ransve, Caroline Slotte og Tina Jonsbu


[Bilde]
Bjørn Ransve


Bjørn Ransve er en av våre mest betydningsfulle samtidskunstnere. Han debuterte i Galleri 27 i Oslo i 1968 og har en lang merittliste fram til i dag. Ransve startet sin karriere innen den figurative tradisjonen. I en rekke utstillinger fra begynnelsen av 1970-tallet og fremover presenterte Ransve høyst ulike skikkelser og motiver i bildene sine. Vi forbinder ham med motiver av demoner, kroppsdeler, aper, harlekiner og indianere.
Han er en kunstner som er kjent for å overraske og som ofte omtales som en av våre mest uforutsigbare kunstnere. Ved hver utstilling han har holdt har han overrasket og vist noe nytt.
Det figurative har vekslet med det abstrakte, og maleri med grafikk og tegning. Bildene kan utstråle en psykologisk uro som ofte er forbundet med melankoli, men bildene kan også forbindes med munterhet og ironi.
Temaer startes, gjennomføres og avsluttes for så senere å dukke opp igjen i nye, beslektede former. Men bildene kan alltid gjenkjennes som hans. På høsten i 2000 arrangerte Museet for Samtidskunst en stor retrospektiv utstilling av Ransves arbeider. Det var den største utstillingen viet noen kunstner i museets historie og den første der hele museet ble tatt i bruk til utstillingen.
I vinter var han aktuell med sin tredje bok: «Grafikk 1963–2013», som etterfølger de to tidligere utgivelsene, «Tegninger 1961–2005» og «Malerier 1962–2009».
Det er en glede for oss å ha Ransve tilbake i Kunstnerforbundet.


[Bilde]
Caroline Slotte, “Ting og minne”

Det som får oss til å hugsa hendingar, stemningar, menneske og gode som vonde episodar i våre liv, er ofte synet av ein ting som vi kjenner igjen og som vekkjer til live bestemte minne. Sentralt i Slotte si forsking er undersøkinga av tinga sin funksjon som minneberarar. Men slik tinga kan verka på oss, kan vi verka på dei. Med sine medvitne inngrep styrer Slotte tilskodaren si merksemd i bestemte retningar, og skapar med det ei spenning mellom det gjenkjennelege og gåtefulle, det kjente og ukjente.


[Bilde]
Tina Jonsbu

Tina Jonsbu arbeider med hånden gjennom komplekse og presise tegninger som ved sitt overveldende volum fremstår som dedikert hinsides det vante. Dedikasjonen til formen som oppstår i møtet mellom penn og papir bærer vitne om tiden som har blitt brukt.

Som kunstnerisk metode lar Jonsbu strenge og ubrytelige regler danne rammene for verket, og på denne måten kan verkene leses som konseptuelle. Likevel vokser det frem en særegen skjønnhet gjennom den stofflige mengden som setter det visuelle uttrykket i bevegelse.


Utstillingene står til og med søndag 1. juni.

Legg til ekstern kalender…