Mikkel Wettre - After Dark

[Bilde]

6 ensfargede sorte skulpturer i varierende pyramidelignende form, er plassert bak en skjerm av sort mønstret folie. Formene har et sterkt assosiasjonsskapende potensiale. De ligner på objekter som eksisterer i vår kulturelle underbevissthet. Men så stopper det opp. Formene som man synes å dra kjensel på står der som om de skal fortelle en historie, men samtidig er de fremmedgjorte. De mangler et bekreftet opphav.

I Wettres skulpturelle installsjoner ligger det en link til en interesse for det menneskelige øyets funksjonalitet. Hva øyet kan oppfatte avhenger av blant annet lys, avstand, plassering, kontrast og ikke minst erfaring. Wettres arbeider opptrer på den ene siden nærmest som som en slags manifestasjon av det som skjer på siden av øyets fokusfelt – som et slags synsblaff og på den andre siden som en slags minnebilder der opphavet er glemt. Som synsinntrykk som aldri har fått sin plass i en kulturell ramme, eller minner der hukommelsen er ufullstendig.

Installasjonen er i seg selv statisk, men de assosiasjonsskapende formene som motsetter seg muligheten for faste konklusjoner gjør at verket hele tiden er i flyt. Det skapes en dynamikk som antyder en forhistorie og et etterløp, nærmest som om man skulle stå foran et stillbilde i en filmsekvens.

Wettre jobber intuitivt, men likevel er det hele nøye planlagt og regissert. Han har en egen sensitivitet når det kommer til plassering av objektene sine i en romlig sfære. Hver utstilling blir stedsspesifikk i så måte. Adskillelsen av publikum fra verket, gjennom glassveggen, forsterker installasjonens uttrykk. Bruken av folie og plasseringen i undergrunnen er også med på å øke fremmedgjøringen. De potensielt gjenkjennelige formene blir gjennom installasjonens karakter dratt mer og mer vekk og betrakteren står igjen ufullendt uten mulighet for tifredsstillelse.

Mikkel Wettre (f. 1974) har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo og School of Visual Arts, New York. Han har en rekke separatutstillinger og kollektivutstillinger bak seg.

Legg til ekstern kalender…