John Færseth og Didrik Søderlind om Konspirasjonsteorier

«Israel stod bak terrorhandlingene 22. juli!» «Amerikanerne sprengte selv World Trade Center!» «Politikere og EU-byråkrater ønsker å snikislamisere Europa!» «Jens Stoltenberg er i virkeligheten jøde!»

Påstander som dette dukker jevnlig opp i norske nettdebatter. Stadig flere hører dem fra kolleger, venner eller kjente. Felles for påstandene er at de er konspirasjonsteorier som hevdes å avdekke skjulte maktforhold og vise at tilsynelatende tilfeldige hendelser er del av en hemmelig agenda.

Konspirasjonsteorier tilbyr en sammenhengende verdensforståelse som kan undergrave det demokratiske systemet og i verste fall føre til vold og terror.

John Færseth har vært opptatt av konspirasjonsteorier og ekstremisme i flere år. Han regnes som en av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier, og blir ofte hentet inn som ekspertkommentator på området. I 2013 utga han boka KonspiraNorge.

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund, forfatter og journalist med særlig interesse for livssynsspørsmål, populærvitenskap og musikk. Han arbeider for nettstedet forskning.no og er redaksjonssekretær i tidsskriftet Humanist.

Mer om konspirasjonsteorier:

www.forskning.no/artikler/2…
**

www.litteraturhuset.no

Legg til ekstern kalender…