Debatt: Venstresiden og den tredje verden

I 1985 analyserte Øyvind Østerud hvordan landene i den tredje verden, «jordens fordømte» (Fanon) ble brukt som «mobiliserende trumfkort» av europeiske venstreintellektuelle på 1960 og -70-tallet. Hvor godt traff Østerud med analysen sin? Og hva har skjedd siden med det som den gang ble kalt den tredje verden, og venstresidens forhold til den?

Nytt Norsk Tidsskrift og Manifest Tidsskrift inviterer til debatt med Øyvind Østerud (statsviter, UiO), Eyolf Jul-Larsen (sosialantropolog, Chr. Michelsens institutt), Tore Linné Eriksen (historiker, HiOA), Benedicte Bull (stastviter, Senter for utvikling og miljø, UiO) og Henrik Hovland (journalist og forfatter).
Før debatten viser vi den ferske dokumentarfilmen «Concerning Violence» av Göran Hugo Olsson. Filmen har et unikt arkivmateriale fra kolonitiden, og bruker den antikolonialistiske tenkeren Frantz Fanons banebrytende «Jordens fordømte» som lydspor, lest av Lauryn Hill.

Etter debatten spiller Brox og Engels musikk fra den tredje verden. Filmstart kl.18, debatten begynner kl.19.30. Arrangementet er GRATIS.

Debatten er en del av Nytt Norsk Tidsskrifts 30års jubileum, og Østeruds artikkel med kommentarer trykkes i jubileumsutgaven.

Legg til ekstern kalender…