Opera kort og godt – Tosca av G. Puccini

Opera kort og godt er et nytt konsept som Opera til folket presenterer i år. Det er en forkortet versjon av kjente operaer, eller det er enaktere. Fellesnevner er at forestillingen sjelden varer mer enn 75 minutter. Denne forestillingen vil bli vist på Rommen Scene.

Adresse finner du lenger ned på siden

Medvirkende

Anne Wik Larssen – Tosca, sopran
Andreas Backlund – Cavaradossi, tenor
Rolf Conrad – Scarpia, baryton
Christian Grøvlen – klaver

Einar Bjørge – regi

Om operaen

Tosca er en av verdens mest kjente operaer. Den hadde premiere i Roma i 1900.

Maleren Cavaradossi elsker operasangerinnen Tosca. Men hun er en meget sjalu dame, og klarer å lage en krangel med sin kjære fordi han maler et bilde av en vakker kvinne i en kirke. I den samme kirken har Cavaradossi skjult en politisk flyktning, og den mistenksomme politisjefen, baron Scarpia, tar turen innom for å lete etter ham. Han bygger opp under Toscas sjalusi og oppdager at han selv gjerne skulle blitt bedre kjent med sangerinnen. I sin Te Deum synger han “Tosca, du får meg til og med til å glemme Gud”.

Senere på kvelden sender Scarpia bud på Tosca. Han har ikke klart å finne den politiske fangen, men han har arrestert Cavaradossi. Han gir ordre om at maleren skal tortureres. Når Tosca kommer tilbyr Scarpia seg å slippe Cavaradossi løs, på én betingelse; at han får Tosca i sine armer. Tosca ber til Gud om styrke og ber Scarpia om skriftlig bevis for at han vil benåde Cavaradossi. Han går med på dette og signerer et dokument som han gir til Tosca. I det han forsøker å omfavne henne, stikker hun ham ned med brevåpneren hans og utbryter “Dette er Toscas kyss”. Hun rydder rommet, tar med seg dokumentet og forlater den døde politisjefen på gulvet.

Tosca oppsøker Cavaradossi i fengslet. Hun forteller ham at han har fått Scarpias benåding, men han må følge hennes instrukser. Når soldatene kommer for å skyte ham, må han late som at han faller død om. Hun lover at de bare skal bruke løsskudd. Sammen planlegger de sitt nye liv i Roma. Soldatene kommer for å henrette Cavaradossi. De stiller ham opp og skyter. Tosca utbryter “for en skuespiller”, men når soldatene har forlatt dem, løper hun bort til Cavaradossi og oppdager at han virkelig er død. I mellomtiden har man funnet Scarpias lik og soldatene kommer løpende for å finne Tosca. Hun forstår at spillet er tapt og kaster seg utfor borgen i det hun roper “Åh, Scarpia, vi møtes foran Gud!”.

Adresse

Rommen Scene

Karen Platousvei 31 (ved Stovner)

T-bane med linje 5 til Rommen stasjon

Legg til ekstern kalender…