Arkhangelsk Statlige Kammerorkester & Ola Asdahl Rokkones

Med noe av det vakreste fra norsk, russisk og latvisk orkestermusikk i bagasjen, reiser Arkhangelsk Statlige Kammerorkester og saxofonisten Ola Asdahl Rokkones på turné gjennom Norge.

[Bilde]

Samarbeidet mellom Arkhangelsk Statlige Kammerorkester og Ola Asdahl Rokkones strekker seg allerede noen år tilbake. Første gang de spilte sammen var i Arkhangelsk i 2010, og siden har det blitt konserter både 2013 og i september i år. Konserten i Arkhangelsk i september var både forberedelse og første del av høstens turné. Avisa Pravda Severa skrev en begeistret anmeldelse etter konserten:

Fiolinenes sang og saksofonens rene melodier fortryllet publikum. Gjennomsiktige og delikate, omfavnet de hver og en som kom til konsertsalen for å nyte musikken. Og en vanlig lørdags kveld ble til en fest i regi av kammerorkestret fra Arkhangelsk og den norske musikeren Ola Rokkones.
Les mer her: http://pravdasevera.ru/culture/-c0arergh og her i norsk oversettelse.

Nå har Ola Asdahl Rokkones endelig fått orkesteret med på turné til Norge. Turen går gjennom Nord-Norge og Oslo til Russland, med hele 8 konserter: Svolvær (2.nov), Sortland (3.nov), Narvik (4.nov), Finnsnes (5.nov), Tromsø (9.nov), Oslo (10. & 11.nov), og St.Petersburg (13.nov).

På programmet står både norsk, russisk og latvisk musikk. Publikum får høre et av de mest kjente verkene for saxofon og strykeorkester gjennom tidene, “Concerto en Mib” av Alexander Glazunov – et verk som fyller 80 år i november i år. Strykeorkesteret spiller tre verk alene uten saxofon, nærmere bestemt “Serenade” av Tchaikovsky, “Two Norwegian Melodies” av Grieg, og “Musica Dolorosa” av Vasks.

I tillegg framføres det nyskrevne verket “Bør” av den nordnorske komponisten Torstein Aagaard-Nilsen, skrevet spesielt for denne turnéen. Verket er basert på et dikt av Stein Mehren, og resultatet er et poetisk musikkstykke i tre satser, der saxofonen får vist fram sin palett av svake og delikate nyanser og klangfarger.

Ola Asdahl Rokkones er en av få saxofonister som jobber profesjonelt innen både klassisk musikk og jazz. Han er bosatt i Tromsø og har flere ganger vært solist med orkestre både i Norge og internasjonalt, senest i Moskva i mars 2014 med ensemblet til Tatjana Grindenko. I 2010 ble han plukket ut som Norges bidrag til det prestisjefylte “European Jazz Orchestra”, og i 2012 ble han tildelt Tromsø Kommunes kulturpris.

Vladimir Onufriev er den faste dirigenten til Arkhangelsk Statlige Kammerorkester, og har en lang og mangfoldig merittliste bak seg. Han har gjestet orkestre over hele Russland, i tillegg til orkestre i USA, Italia og Peru, og er av flere anmeldere hyllet for sin ensemblebehandling og orkesterklang.

[Bilde]

Arkhangelsk Statlige Kammerorkester ble profesjonalisert i 1991, og fikk status som en statlig institusjon i 1993. Orkesterets grunnstamme består av 14 strykere, men ved flere anledninger bygges det ut til symfonisk besetning. Orkesteret har turnert i Tyskland, Nederland, Norge, Sverige og Finland.

Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet, Norsk kulturråd og Festspillene i Nord-Norge, og er kommet i stand etter initiativ fra Arvid Hanssen-Festivalen i Lenvik Kommune.

Legg til ekstern kalender…