Foredragserie: Angelina Stojčevska om Seinfeld

“Jeg skal snakke om 90-tallets største sitcom-suksess, samme vår som Seinfeld selv feirer 25-årsjubileum for sin første sesong i 1990. Sitcom-genren anses ofte som uverdig til å bli studert, og det er skrevet lite om emnet før 1990-tallet. Om det har noe med Seinfeld å gjøre er uvisst. Men sitcoms er faktisk en av de eldste sjangrene innen TV. Den amerikanske sitcom-tradisjonen er unik, og var et brudd med en to tusen år gammel komedietradisjon. Dens røtter springer ut fra sjangre som radiokomedie, den borgelige komedien, den romantiske Hollywoodkomedien, såpeoperaen, vaudeville-teatret og stand-up-komedie.

Som tenåring av 90-tallet er jeg født inn i sitcom-boomen, og har via konsum en solid utdannelse i sitcoms. Jeg har selv vokst opp med Seinfeld, og i motsetning til «Saved by the Bell», «Full House» og «Step by Step» har Seinfeld blitt med meg videre til voksenlivet. Der andre sitcoms har mistet sin relevans i populærkulturen, greier Seinfeld, med sin nevrotiske omgang med spørsmål om menneskelig interaksjon på mikro-nivå, å holde seg relevant.

Hvilken livsvisdom er det Seinfeld har å komme med, som gjør at alt fra tenåringer til hipstere og kunstnere, til professorer i sosiologi og psykologi over store deler av den vestlige verden, interesserer seg for det?"

Angelina Stojčevska er ferdig utdannet regissør fra Teaterhøgskolen i 2015, og har sin diplomoppgave på Nationaltheatret i september.

Legg til ekstern kalender…