Norske toner med Sølvguttene og Oslo Chorale Selskap

[Bilde]

Under Oslo korfestival fremfører Sølvguttene og Oslo Chorale Selskap musikk av Grieg, Nystedt, Kverno og Hovland.

Sølvguttene (NRKs guttekor) ble stiftet i 1940 av Torstein Grythe, som dirigerte koret frem til Fredrik Otterstad tok over i 2004. Koret var opprinnelig en liten solistgruppe fra Oslo Domkor, hvor Torstein Grythe var sanger og musikalsk assistent for domorganist Arild Sandvold. Navnet Sølvguttene stammer fra de sølvfargede draktene koret brukte de første årene, som Torstein Grythe sydde selv. I 1968 ble koret slått sammen med NRKs guttekor og fikk det nåværende navnet «Sølvguttene – NRKs guttekor».

Sølvguttene er en institusjon i norsk sang- og musikkliv, og har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser. Koret har en omfattende og variert nasjonal og internasjonal konsertportefølje, og Sølvguttene er for mange blitt en viktig del av julefeiringen gjennom sine tradisjonelle julekonserter. Koret har sunget sammen med kjente, internasjonale artister som Kiri Te Kanawa, Andrea Bocelli og Barbara Hendricks, og har selv fostret nasjonale og internasjonale kunstnere som blant andre operasanger Terje Stensvold og cellisten Truls Mørk. Sølvguttene har et nært samarbeide med Den Norske Opera, Oslo-Filharmonien, Nationaltheatret og Rikskonsertene.

Koret består av totalt omtrent 130 sangere, men opptrer sjelden med flere enn 60 gutter samtidig. Koret følger den tyske guttekortradisjonen, hvor både sopran- og altstemmene synges av gutter, mens tidligere Sølvgutter besetter tenor- og basstemmene.

Oslo Chorale Selskap ble startet i 1979 av Jon Fylling og er i dag et uavhengig og frittstående kor under ledelse av dirigent Marius Skjølaas. Koret består av 25 sangere i alderen 20-45 år. Vi synger først og fremst klassisk kirkemusikk og er opptatt av å være stilsikre formidlere, uansett repertoar. Av større verker har vi de siste årene blant annet sunget Juleoratoriet og Johannespasjonen av J.S.Bach, Messias og Coronation Anthems av G.F.Händel, operaen Dido & Aeneas av Henry Purcell sammen med Det Norske Kammerorkester, og gjort en stor konsert med verker av Benjamin Britten i Oslo domkirke.

Oslo Chorale Selskap synger også evensong fast en søndag i måneden i Trefoldighetskirken i Oslo. Evensong er den anglikanske kirkes tradisjonelle aftensang der gudstjenestens faste ledd synges av koret, og disse gudstjenestene gir koret en fin anledning til å utvide sin repertoarkunnskap.

Koret har tidligere – med stort hell – brakt med seg kormusikken utenfor Norges grenser, og planlegger også utenlandsturer i fremtiden. Vi har blant annet vært på turné i Yorkshire i England, Ungarn og Tyskland hvor vi framførte norsk kormusikk og norske folketoner. Oslo Chorale Selskap samarbeider jevnlig med profesjonelle solister og musikere, og orkesteret Barokkanerne er en av våre faste samarbeidspartnere.

Legg til ekstern kalender…