CLASSIC ALBUM SUNDAYS m/Pål Bagge Skar, Martin Bjørnersen og Torstein Haavorsen presenterer BEASTIE BOYS - Paul's Boutique

Da Beastie Boys slapp sitt andre album Paul’s Boutique i 1989, produsert av legendariske Dust Brothers, floppet det faktisk såpass hardt at Capital Records valgte å avbryte markedsføringen halvveis ut i forhold til den opprinnelige planen.

Det falt ikke helt i god jord hos hip hop-politiet at en gjeng hvite, jødiske, øvre middelklassegutter i punkrockoutfit med sine småsarkastiske tekster kom og rokket ved de uskrevne manifestene for hva hip hop skulle være og hvordan den burde presenteres. Det provoserte ei heller puristene mindre at enkelte i pressen erklærte Beastie Boys som den første hip hop-gruppa som havnet på *Billboard*s topp 100-liste med debuten fra 1986, Licence to lll.

Ikke alle var like kritiske. Journalist Robert Christgau, for eksempel, roste dem for å levere “de beste rhymes’a i bransjen”, og konstaterte fornøyd det noe uvanlige ved at “Beasties konsentrerer seg om å fortelle gode historier fremfor å drive med skryt eller dissing.”

RAPPKJEFTA FRAT RAP
Selv om de aldri hadde battlet, slik de fleste rappere med respekt for seg sjøl så ut til å måtte gjøre for å fortjene en plass blant de kuleste gangsterne i gamet, hadde de det likevel så til de grader i kjeften, og fant vel nærmest ved et uhell opp den såkalte frat-rap’en, en genre igrunn nokså presist definert et sted i Urban Dictionary: “en form for hip hop man vanligvis assosierer med partykulturen på college, (tekstene handler) ofte om narkotika, alkohol og sex, hovedsakelig hvite rappere.”

Den omtrent 1 time lange skiva ble laget nesten utelukkende ved hjelp av samples, noe som var høyst uvanlig på den tiden. Sammen med den rappkjefta frat-rap’en forvandlet Paul’s Boutique seg effektivt til en av hip hop fansens virkelig store favorittplater. Folk fikk sakte, men sikkert fot for den uvanlige blandingen av Beastie-guttas frekke, ironiske, men slående tekster og den fandenivoldske klipp-og-lim-aktige hip hop-punken med en slags jackasshumor på slep.


Bli med oss ​​til Ludlow Street på det som garantert blir en populær aften, på begge sider av baren på Paul’s Boutique ved Kiellands plass. Vi tar en prat med innehaver Pål Bagge Skar om det første året i byens egen Paul’s Boutique og den åpenbart nesegruse digginga av albumet og den åpenbart nesegruse digginga av albumet med (så og si) samme navn. Med oss i ensemblet er dessuten to karer det er vanskelig å komme utenom om man har lyst å bli klokere på denne musikken, Torstein Haavorsen fra Knirckefritt management og musikkjournalist Martin Bjørnersen – begge notoriske platesamlere og dj’er med nedslagsfelt som knock’er nokså hardt ned i ‘The Five Boroughs’ til tider.

Dette er et album som stadig er blitt etterspurt på Classic Album Sundays, åstedet for seansen har begrenset kapasitet, så vi anbefaler å være tidlig ute med å sikre seg billetter for denne kvelden.

PRESENTASJON: Kent Horne/Pål Bagge Skar/Martin Bjørnersen/Torstein Haavorsen / VISUALISERINGER: Joao Doria / LYD: Duet Audio

// AUDIO MENY:

PLATESPILLER: Dr. Feickert Woodpecker
STIFT: Ortofon Cadenza Black
TONEARM: Jelco 750 LB
FORFORSTERKER: Ayon Auris
EFFEKT MONO: Ayon Orthos XS
PHONOSTEG: Violectric V600
HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
SIGNALKABLER: Midas Reference Silje
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

Legg til ekstern kalender…