Stabsmusikken: Nielsen og Sibelius - 150 år!

[Bilde]

Jubilantene
I år er det 150 år siden to av Skandinavias største symfonikere ble født, og dette har vi selvfølgelig gjort plass til for å markere i vårt høstprogram. Carl Nielsen og Sibelius fødtes samme år, men levde to helt forskjellige liv. Kanskje spesielt gjelder dette oppvekstkårene der Sibelius kom fra en høyborgerlig familie, mens Nielsen vokste opp i fattige kår utenfor Odense i Danmark. Imidlertid hadde de begge et nært forhold til militærmusikken. Nielsen pekte ut sin musikalske bane som ung militærmusiker i Odense, og Sibelius skrev noen av sine første verk for blåseseptett og militærkorps.

Sjeldne verk
På konserten har Stabsmusikken valgt unike verk av jubilantene som sjeldent har blitt fremført. Visse er orginalskrevne for blåseorkester, mens andre er gode instrumenterte transkripsjoner. Et eksempel er Sibelius andre symfoni, som i sin helhet ble instrumentert av Arturi Rope for Gardemusikken i Helsinki allerede i 1935. Likeledes nevnes Nielsens korte, men monumentale “Paraphrase” som skrevs til minne om ofrene som døde ved Titanics forlis i 1912.

[Bilde]

Gjennom hele sine produksjoner viste både Nielsen og Sibelius at de hadde et nært forhold til blåseinstrumentene. Ikke minst hadde de sitt virke på en tid når militærmusikken hadde en særegen posisjon i det allmenne kulturlivet. Dette blir en konsert med flott musikk og spennende utforskning av Nielsens Sibelius’ historie.

Konserten blir dessuten tatt opp av NRK radio. Mer informasjon om når konserten sendes følger senere i høst

Program
Preludio – Jean Sibelius
En fantasireise til Færøyene – Carl Nielsen
Suite, fra “Maskarade” – Carl Nielsen, arr. Boyd
Paraphrase, bygget på “Nærmere Gud, til deg” – Carl Nielsen
Symfoni nr. 2 i D-dur – Jean Sibelius, arr. A. Rope

Legg til ekstern kalender…