En siste presentasjon av Hauskvartalet før bystyrets avgjørelse.

EDIT: Oppdatert program:

13.00 Oslo Hardkor synger Bostadsansökan

13.05 Victoria Evensen (AP) Leder for byutviklingskomiteen ønsker velkommen og forteller om sine visjoner for god byutvikling.

13.15 BAKTEPPE – HAUSKVARTALET I KONTEKST

Elisabeth Medbøe – Kunstneren og byutviklingen

Elisabeth Medbøe er samfunnsengasjert kunstner med spesielt fokus på klima, miljø, byutvikling og levekår. Hun var initaitvtaker til Atelieraksjonen og var med å stifte Concerned Artists Norway – CAN. Hun har hatt en rekke verv i kunstnerorganisasjoner bl. a. som styreleder i Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA).

En stor del av byens liv er ikke basert på økonomisk lønnsomhet, men ideelle interesser, utprøving av livstil og alternative forbruksmønstre samt kunstnerisk aktivitet.

Dette medfører en dynamikk som kommer hele befolkningen til gode. Hvordan kan fellesskapet gi rom for det? Kan byplanlegging og økonomisk tilrettelegging planlegges på andre premisser en profittinteresser?

Kasper Nilsen Ervik (Leieboerforening) – Boligmarkedet i Oslo

Leieboerforeningen er en demokratisk, ikke-kommersiell og politisk uavhengig medlems- og interesseorganisasjon.

Rapporten “Kunstens autonomi og kunstnerens økonomi” (2015) viser at kunstnere ikke bare henger etter i lønnsutviklingen, men de facto har hatt en negativ lønnsutvikling de siste årene. En kunstner i 2015, tjente altså mindre enn en kunstner i 2010. Dette gjør at kunstnere også blir en utsatt gruppe på boligmarkedet. Prosjektet Hauskvartalet er tenkt å tilby rimelige boliger for kunstnere, kulturarbeidere og studenter innenfor disse områdene, sammen med flere andre målgrupper.

Lervik vil fortelle om utvikling og stauts i bolig og leiemarkedet i Oslo.

Caroline Støvring (Oslo Arkitektforening) – Om medvirkning i byutvikling
Oslo Arkitektforening – Om medvirkning i byutvikling

Oslo arkitektforening er en fagideell forening, og lokalavdeling av Norske Arkitekters Landsforbund i Oslo og Akershus.

For å skape gode byer har byplanleggere og arkitekter blitt stadig mere opptatt av fordelene ved å inkludere medvirkning nedenfra og opp. De ser også kvalitative forskjeller ved ulike brukermedvirkningsprosesser og mener det er viktig å differensiere mellom reell medvirkning og skinnprosesser.

13.45 HAUSKVARTALET

Frederica Miller (Gaiaarkitektene) – Regulering og medvirkning i Hauskvartalet

Frederica Miller er gaiaarkitekt og var prosjektleder for plansmien som resulterte i reguleringsplanen for Hauskvartalet på oppdrag fra Oslo Kommune Kulturbygg (KBY). I en evaluering av medvirkning i planprosesser i Storbyprgrammet sier Asplan Viak: “Det er ingen annen medvirkningsprosess som kan vise til så gode resultater.”

Miller vil reflektere over hvorfor akkurat medvirkningen i Hauskvartalet ga så gode resultater. Hun vil også redegjøre for hva som var intensjonen for medvirkning i reguleringen slik den ble vedtatt.

Bo og arbeidssamvirket Vestbredden Vel Vel

Boligaksjonen 2000 gikk inn i Hausmannsgate 40 i 1999. Dette for å sette fokus på manglende sosial boligpolitikk og boligløshet i Oslo. De har siden drevet et sosialt boligprosjekt basert på fellesskap og frivillighet.

Beboere i Hausmannsgate 40 vil fortelle om den politiske bakgrunnen for bokollektivet, hverdagen i bokollektivet og hvordan de pusser opp og vedlikerholder gården på dugnad.

Ole Pedersen (Kulturhuset Hausmania) – Sosialt entrepenørskap i det boligsosiale Hauskvartalet

Kulturhuset Hausmania er et kunstnerstyrt kulturhus i Hauskvartalet. Alle som leier lokaler der er samtidig medeiere i samvirket Hausmania SA og drifter kulturhuset sammen.

Hausmania har sammen med Arkitektkontoret Eriksen Skajaa ferdigstilt et realiserbart forprosjekt for Hausmannsgate 42 og Brenneriveien 1.

Ole Pedersen vil fortelle om det sosiale aspektet ved dette prosjektet. Hvordan det er tenkt organisert. Og hvordan de økonomiske forutsetningene og strukturen i salget vil gjøre dette umulig å videreføre prosjektet dersom salget blir vedtatt.

Arild Eriksen (Eriksen Skajaa Arkitekter) – Boligene i Hauskvartalet

Eriksen Skajaa Arkitekter AS er et arkitektkontor startet i 2010.

De jobber blant annet med byutvikling i et nedenfra og opp perspektiv. I tillegg til å være arkitekter har de Pollen forlsag og har gitt ut: Pollen 1 – Byutvikling og husokkupasjon, Pollen 2 – Bofellesskap og Tett, Ikke Trangt – en tegneserie om fellesskapsløsninger i boligproduksjon.

Arild Eriksen vil presentere prosjektet for Hausmannsgate 42 og Brenneriveien 1. Han vil vektlegge det byøkologiske perspektivet med tanke på fellesskapsløsniger, arealbruk og materialvalg.

15.00 Innspill og spørsmål fra salen

15.30 Folkekjøkken og fellesskap
Folkekjøkken er en gammel tradisjon i den kulturen som Hausmannsgate 40 springer ut fra. Dette kommer fra et felles behov for mat og næring kombinert med en bevissthet rundt mat som kastes.

[Bilde]

Hausmania, tok initiativ til en omregulering av kvartalet i 2005. Basert på dette arbeidet vedtok bystyret enstemmig en ambisiøs reguleringsplan for et helhetlig byøkologisk kulturkvartal i 2008. Reguleringen er unik og stiller blant annet krav til enkel standard og en utvikling basert på stor grad av brukermedvirkning.

Hausmania har sammen med Arkitektkontoret Eriksen Skajaa og støtte fra Husbanken utviklet et realiserbart forprosjekt for de ubrukte boligeiendommene i kvartalet. Dette er en av de siste mulighetene til å utvikle rimelige boliger i Oslo sentrum.

Mens Høyrebyrådet var tydelig på at de ikke syntes dette var et spesielt interessant prosjekt, har Oslo Arbeiderparti, Oslo SV og Oslo MDG vært tilsvarende tydelige på at de støttet dette prosjektet i opposisjon.

De har også levert en byrådserklæring hvor de sier at de skal:

  • Etablere nye og nåværende økologiske boligprosjekter, med tanke på nye byggemetoder, teknologier og boligformer.
  • Utrede muligheten til å bygge og etablere ikke-kommersielle utleieboliger.
  • Stimulere til ny bærekraftig arkitektur som eksperimenterer med boformer, høyder, ny teknologi, tradisjonelle byggetradisjoner og materialer.

De mener videre at:

  • Oslos største byutviklingsoppgave er å sørge for nok boliger til en økende befolkning og samtidig redusere de sosiale ulikhetene i byen.
  • Bygging av flere boliger er viktig for at Oslo ikke skal bli en by hvor kun de med sterkest økonomi har råd til å bo. Det skal være variasjon i boligtyper og størrelser slik at mennesker med ulik bakgrunn kan bo over hele byen.

Prosjektet i Hauskvartalet leverer muligheter for alle disse punktene fra Byrådserklæringen.

Miljøet i Hauskvaratalet, og fagmiljøet som har bidratt og fulgt med på prosjektet, ble derfor svært overrasket da det nye byrådet la det forrige Høyrebyrådets innstilling til grunn, og ber bystyret om å godkjenne salget av Hauskvartalet.

Et salg vil komme til behandling i bystyret 2 mars, 6 april eller 11 mai.

Miljøet i Hauskvartalet benytter derfor denne anledningen til å presentere prosjektet sitt en siste gang for bystyret og byens befolkning forøvrig.

Vi håper mange har muligheten til å komme på dette. Og vi oppfordrer alle til å signere oppropet for å stoppe salget av Hauskvartalet.

Legg til ekstern kalender…