CLASSIC ALBUM SUNDAYS m/Jan Omdahl presenterer TALK TALK - Spirit of Eden

“Om du liker Miles Davis’ Kind of Blue, filmmusikken til Neil Young på Dead Man, måten Elliott Smith nærmest kjærtegner deg med stemmen sin på, eller lydbildet og råskapen til Velvet Underground og Nico, så vil du bli hodestups forelsket i dette albumet.”

- Chris Nettleton, Drowned In Sound

[Bilde]

VÅRENS FARGER
Sammen med musikkjournalist og forfatter Jan Omdahl, tar vi for oss Talk Talk‘s fjerde album Spirit of Eden (Parlophone, 1988) og lytter til bandets musikalske vending etter suksessen med den mye mer umiddelbare og kommersielt tilgjengelige The Color of Spring fra to år tidligere. Samtidig som det musikalske landskapet på plata ofte blir beskrevet som nokså stillfarent og ikke lite behagelig å kule’n til, tar intensiteten og dynamikken i låtene oss med på en sjelfull oppdagelsesferd til et mykt landskap mettet med indre dramatikk. Spirit of Eden brer seg ut på kryss og tvers i forhold til, og ganske ulikt, de mer imøtekommende mønsterlåtene vi ble glad i med synth pop-platene de selv ga ut fra og med debuten i ’82, og med andre new wave-band de gjerne er blitt sammenliknet med, som for eksempel Simple Minds og Duran Duran.

OPPTAKENE
Innspillingen er resultat av endeløse opptak i studio, der den perfeksjonistiske frontmannen og vokalisten Mark Hollis, sammen med produsent Tim Friese-Greene, dikterte de fleste reglene for komposisjonene og den grundige, digitale etterbehandlingen.

Opptakene var preget av lange, improviserte jamsessions og en spirituell stemning de skapte for seg selv i studio ved å brenne røkelse og dempe belysningen, av og til såpass at det ble helt mørkt i rommet. De ble gjennomført i en setting der bandet, etter den nylige kommersielle suksessen, var gitt frie tøyler av plateselskapet, EMI Records. Talk Talk benyttet anledningen til å isolere seg fra omgivelsene og førte sin egen kunstneriske identitet og utvikling i en retning som var utforskende og ettertenksom, og langt mindre salgbar og radiovennlig enn den oppskriften selskapet hadde sett for seg, de var fortsatt ikke befridd fra de kommersielle forventningene popmaskineriet hadde til dem.

UNDERGRUNNSKULTUS
Albumet fikk dermed, ikke uventet, en heller lunken mottakelse fra musikkskribentene da det ble sluppet, men til tross for at båndene til bransjen ble svekket, begynte det å ulme i en underliggende kultstatus for skiva blant platesamlere, noe som igjen gjorde at det begrensede originalopplaget etterhvert ble tilført nye pressinger. Samtidig trakk mange musikere frem nettopp Spirit of Eden som viktig inspirasjonskilde for de musikalske valgene de foretok seg.

RENSELSESPROSESS VS. PUBLIKUMSSUKSESS
Radiohead gikk gjennom en liknende prosess etter OK Computer og gjorde en tilsvarende uventet musikalsk transformasjon i ny retning som skilte fansen mellom de som hadde oppdaget gruppa før og etter Kid A. Mens Thom Yorke og co brukte energien fra renselsesprosessen etter publikumssuksessen til å levere fra seg en serie nye utgivelser, både med Radiohead og via andre og vikarierende konstellasjoner, sluttet diskografien for Talk Talk’s studioalbum med den mørkere og styggvakre, mer komplekse kreasjonen Laughing Stock, utgitt på jazzlabelen Verve Records i 1991.

Etter Mark Hollis’ snarvisitt innom oss på tampen av årtusenet med sitt nakne, melankolske og råsterke selvtitulerte soloalbum, forsvant han fra reolene for nyutgivelser og etterlot seg en mystikk og et savn vi vil forsøke å belyse og lindre med kveldens arrangement på Cafè Mono.

DO THE WALK WALK
Når vi plasserer det velediterte og gjennomproduserte Spirit of Eden på highendlydanlegget til Duet Audio og Midas Reference er det med forventning om en stor musikalsk og audiofil lytteopplevelse. Om musikken har sluppet unna radaren din til nå er dette anledningen til å lene seg tilbake og la Classic Album Sundays med Horne og Omdahl do the Talk Talk, mens Dr. Feickert’s platespiller og Hollis med kompani do the walk walk.

[Bilde]

GROV KJØREPLAN
16.00 Dørene åpnes, vi spiller albumrelatert musikk
18.00 Albumprat Q&A m/kveldens gjest
18.45 Albumlytt TALK TALK – Spirit of Eden
19.30 Albumprat Q&A inkludert publikum
20.00 Vi spiller albumrelatert musikk ut kvelden

PRESENTASJON
Kent Horne med Jan Omdahl

LYD
Duet Audio + Midas Reference

AUDIO MENY
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Woodpecker
- TONEARM: Jelco 750 LB
- STIFT: Ortofon Cadenza Black
- FORFORSTERKER MED INTEGRERT PHONOTRINN: Soulution 520
- EFFEKTFORSTERKERE: Auralic Merac 4×200W Monoblokk
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SUB: Piega PS 2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Silje
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

Legg til ekstern kalender…