Musikkens kraft under politisk undertrykkelse

[Bilde]

I tider med kriser, konflikt og undertrykkelse har musikken vist seg å både fungere som trøst og som uttrykk for menneskets vilje og kamp. Musikken er skarpere enn sverdet, og den taler sitt eget språk uansett politisk makt. Kveldens program er nøye utvalgt og består av verk skrevet av komponister som i sin tid opplevde streng sensur, rigide reglement og trusler om straff. Publikum tas med på en reise fra finske Karelen i Sibelius’ skildring av ett fritt Finland, til verket “Mathis der Maler” av Paul Hindemith som i sin tid skapte en krise mellom Berlin Filharmonien og Nazistpartiet i 1941.

Stabsmusikkeb har invitert en helst spesiell gjest denne kvelden. Hans-Wilhelm Steinfeld leder oss nemlig gjennom et stridsfyllt, men også et kulturelt Europa på 1900-tallet. Konserten følger tematisk opp våre tidligere samfunnsorienterte konserter “Music and Stories for the Common Man” og “Freedom Fighters”.
*
Hans-Wilhelm Steinfeld*
Steinfeld kommer fra stillingen som Moskva-korrespondent i NRK, der han arbeidet i 37 år. Han har også vært korrespondent på Balkan med sete i Budapest og Beograd.

Steinfeld er utdannet lektor i sovjetrussisk og økonomisk historie fra Universitetet i Bergen, og han studerte i Warszawa, Sarajevo og i Moskva i 1975.

Han har i årevist forelst på NHHs Executive Master Courses i internasjonalt lederskap. 12 utgitte bøker står også på merittlisten, og han er tildelt Cappelenprisen, Peer Gynt-prisen, Narvesenprisen, Skandinaviska Journalistprisen samt Litauens frihetsmedalje.

Program
Karelia Overture, Op. 10 – Jean Sibelius
Mathis der Maler – Paul Hindemith
Festival Overture – Dmitri Shostakovich
Fratres – Arvo Pärt
Music for Prague 1968 – Karel Husa

Legg til ekstern kalender…