Oslo Jazzfestival 2016: Abdullah Ibrahim

[Bilde]

Da Abdullah Ibrahim sist besøkte Norge i 2007, opptrådte han for en fullsatt Jakobskirke under Oslo Jazzfestival. Nå 9 år senere er han tilbake på festivalen med konsert i Universitetets Aula.

Abdullah Ibrahim, Sør-Afrikas mest anerkjente pianist og verdenskjent musiker, ble født i 1934 i Cape Town og døpt Adolph Johannes Brand. Byen han vokste opp i var en smeltedigel av kulturelle innflytelser og den unge ”Dollar” Brand (som var hans tidligere artistnavn) ble påvirket av alt fra amerikansk jazz og township-jive, til CapeMalay og klassisk musikk. Ut fra denne blandingen av det sekulære og det religiøse, det tradisjonelle og det moderne, utviklet han en særegen harmonisk stil og et unikt musikalsk vokabular som har blitt hans varemerke.

I 1962 emigrerte Ibrahim til Europa, og det var under sin første påfølgende Europaturné at han ble oppdaget av Duke Ellington på en spillejobb i Sveits. Ellington sørget for plateinnspillimg og året etter ble Duke Ellington presents the Dollar Brand Trio utgitt. I 1965 flyttet Ibrahim til USA, og igjen viste Ellington ham stor tillit ved å la ham vikariere og lede The Duke Ellington Orchestra. Veien videre førte ham til samarbeid med avantgardister og modernister som John Coltrane, Ornette Coleman, Don Cherry og Max Roach. Da Nelson Mandela slapp ut av fengsel tidlig på 90-tallet inviterte han Ibrahim tilbake til Sør-Afrika og han har siden hatt base i Capetown og i USA. Tirsdag 19.august kan du se og høre legenden i Universitetets Aula sammen med sin Mukashi Trio under Oslo Jazzfestival.

Besetning:

Abdullah Ibrahim – Piano
Cleave Guyton – Klarinett/fløyte
Noah Alexander – Akustisk bass/ cello

Legg til ekstern kalender…