Powaqqatsi – Life in Transformation

Festspillene åpner med den andre delen i Godfrey Reggio og Philip Glass’ filmtrilogi som bygger på Hopi-indianeres ord for «liv», «Qatsi». Den legendariske komponisten Philip Glass opptrer i samspill med eget ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester.

«Powaqqatsi» er en betegnelse på noe som forbruker livskraften fra andre individer for selv å overleve. Kultfilmen fra 1988 skildrer hvordan samfunn i den tredje verden utbyttes av de rike landene. Sterke skildringer fra arbeid og tradisjon i afrikanske, latinamerikanske og asiatiske samfunn kontrasteres med virkelighetsbeskrivelser fra vestlige storbyer. Filmcollagen følges av Philip Glass’ rytmiske og særegne musikk, inspirert av et mangfold av ulike musikkulturer.

Philip Glass (1937–) er kanskje den best kjente klassiske komponisten de siste tiårene, mye på grunn av sin filmmusikk. Han ble Oscarnominert for både Kundun, The Hours og Notes on a Scandal. I tillegg har han samarbeidet med alt fra Twyla Tharp til Allen Ginsberg, Woody Allen og David Bowie. Glass gjestet Festspillene i 2010, da den første delen av Qatsi-trilogien ble vist til stor begeistring for publikum og presse. Nå er han tilbake med europapremieren på orkesterfremføringen av Powaqqatsi – Life in Transformation.

HM Dronning Sonja vil være til stede under åpningsforestillingen.

Legg til ekstern kalender…