Popvenstre: En festival med politikk og kultur

Popvenstre er en festival for grasrota, for de sosiale bevegelsene og for kultur som vil noe.

Sosiale bevegelser trenger kulturelle uttrykk for å vinne fram, og venstresiden har lange tradisjoner for å knytte politikk og kultur sammen. De siste årene har denne tradisjonen blitt forsømt og en kan få følelsen av at politikk bare foregår i lukkede møterom.

Samtidig blåser en venstrevind over Europa og den er båret fram av engasjement nedenfra. Europeiske venstrebevegelser samler titusener til festivaler og torgmøter i mange land.

Lørdag 27. august vil vi bringe denne bevegelsen til Oslo.SMAKEBITER FRA PROGRAMMET:


 • Veien videre for venstresida i Europa
  I denne debatten vil ulike representanter fra venstresida internasjonalt diskutere framtida for venstresida og lærdommene fra Hellas’ kamp mot EU-eliten. Her deltar Bhaskar Sunkara, redaktør i Jacobin Magazine (USA), Pablo Bustinduy, parlamentsmedlem og internasjonal sekretær i Podemos (Spania), Christos Giovanopoulus, koordinator for grasrotbevegelsen Solidarity4All (Hellas) og Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten (Danmark). Debatten ledes av Kajsa Ekis Ekman, journalist og forfatter (Sverige).

 • Kvinnehat i 2016 og feministiske motstrategier
  Temaet for denne debatten er hvorfor jenter blir feminister i 2016. Hit kommer blant andre Oda Faremo Lindholm, journalist og forfatter av boka Bullshitfilteret og Maria Sveland (Sverige), forfatter av blant andre bøkene Bitterfittan og Hatet: en bok om antifeminism, aktivist Nancy Herz og Linn-Elise Øhn Mehlen, leder i Rød Ungdom. Ordstyrer er Charlotte Myrbråten.

 • Bokbad om politisk litteratur
  To prisbelønte forfattere som har skrevet om politiske temaer gjennom forfatterskapet, Kjartan Fløgstad og Vigdis Hjort, møtes til samtale om politikkens rolle i litteraturen.

 • Moddi om forbudt kultur
  Hør artisten Pål Moddi Knutsen fortelle om sitt album Unsongs med forbudte og sensurerte låter fra hele verden.

 • Teater: Farvel til Eddy Bellegueule
  Edouard Louis sin kritikerroste roman Farvel til Eddy Bellegueule framføres som teaterforestilling med Emil Johnsen i hovedrollen og Kjersti Horn på regi.

 • Forlaget Manifest presenterer: En flukt som aldri tar slutt
  Samtale med Åse Brandvold, journalist og forfatter av boka En flukt som aldri tar slutt – 43 afghanske asylhistorier og Zahri Athari, afghansk flyktning. Samtalen ledes av Jenny Dellegård fra forlaget Manifest. • Konsert med Queendom
  Artistkollektivet Queendom sparker i gang festen med en energisk blanding afropop, reggae og soul. Queendom har lang erfaring fra scene, TV og radio. Kombinert med sitt samfunnsengasjement har de utviklet en egen hybridstil som fremdeles skiller seg fra det andre artister i Norge driver med. For dette fikk de Oslo Bys Kunstnerpris i 2007.

 • Konsert med The Switch
  The Switch er et Oslo-basert band som er aktuelle med plata The Switch Album, som Klassekampens anmelder Arvid Skancke-Knutsen mener «er i slekt med det beste fra det eksperimentlystne, men melodisk forankrede 60- og 70-tallet.» Skancke-Knutsen skriver videre at «The Switch skriver genuint nydelige og dypt fengende sanger, som kombinerer noe av det beste og mest lekne fra den klassiske pop-musikken med en veldig likandes indie-estetikk.»

 • Konsert med Einar Stray Orchestra
  Etter to kritikerroste album, to EP’er og mer enn 250 konserter i Europa og Asia slipper Einar Stray Orchestra sin tredje fullengder til høsten. Indiepopkvintetten blander fortsatt kompromissløst klassisk musikk og folk med pop og rock som sender tankene mot Sufjan Stevens, Arcade Fire og Sigur Rós. Tross deres unge alder er de et av landets mest erfarne, lekne og spennende band.

 • Konsert med Albert og Elise
  Albert og Elise er et band fra Bergen som viderefører det politiske engasjementet i folkemusikken i moderne drakt. De spiller både egne og andres sanger. I 2015 ga bandet ut et album med norske tolkninger av svenske Hoola Bandoola Band.

 • Konsert med Ole & Silje Huleboer
  Ole & Silje Huleboer er aktuelle med plata Sounds Good, som «låter deilig som en inneklemt maifredag,» som Audun Vinger sier det så flott. «Selv om de går inn i en britisk og amerikansk musikalsk tradisjonsrekke, gir de nytt liv til et nøkternt duoformat.» Klassekampen-anmelder Arvid Skancke-Knutsen har også gode ting å si: «Mange av låtene er nærmest miniatyrer, men samtidig rike på stemninger og historier. Det kommer ikke ut mange norske viseplater i år som slår denne, tror jeg».


 • Akerselva Kvinnekor
  Nystartede Akerselva Kvinnekor synger sanger med bakgrunn i både «pop» og «venstre».

 • Hummus Sapiens
  De to søstrene Dalia og Thuria al-Kury har med sin pop-up-restaurant Hummus Sapiens og cateringvirksomhet frelst utallige nordmenn på hummus, tabbouleh, fattoush og kunefeh, i Oslo det siste året. Til daglig er Dalia filmskaper, mens Thuria er kokk og tidligere kjøkkensjef hos dronningen i Jordan. Med utgangspunkt i sine palestinske røtter lager de mat fra hele den rike levantinske matkulturarven, men står heller ikke i veien for å fornye hummusen med inspirasjon fra andre deler av verden. Prøv for eksempel en japansk hummus, eller linser med granateple på Damaskus-vis.

 • Tore Namstad fra Kafe Oslo
  Heller grøt sammen enn biff alene, sier de i Lukas Moodyssons film Tilsammans. Kokk Tore Namstad sier ja takk, begge deler. Namstad står bak restauranter som Kafe Oslo (Litteraturhuset), Kafe Løve (Det norske teatret) og Stock i Bjørvika, og har tidligere jobbet på restauranter som Palace Grill og Madserud gård. Når Tore lager sine legendariske gryter og supper går den klassiske kokkelæra og den beskjedne bakgrunnen fra Moelven opp i en høyere enhet. Til Popvenstre kommer han med varmende, mettende og supergode gryter laget utelukkende på røde råvarer.

Bidra til Popvenstre
Vi trenger økonomisk drahjelp, men også hjelp til å gjøre festivalen kjent, særlig utenfor Oslo.

 • Invitér dine venner til denne Facebook-eventen.
 • Vil du være frivillig under festivalen eller i forkant? Send oss en mail på popvenstre@roedt.no.
 • Vil du hjelpe til å gjøre festivalen enda bedre gjennom et økonomisk bidrag? Send oss et valgfritt beløp på kontonr: 7878 05 75416. Merk betalingen med ‘Popvenstre’. Du kan også vippse oss et valgfritt beløp på Vipps-nummer 10303. Husk å skrive ‘Popvenstre’ i meldingsfeltet.

Følg med på popvenstre.no for løpende oppdateringer

Legg til ekstern kalender…