Dronene kommer: Anders Eiebakke/Ruben Pater

[Bilde]

De siste årene har droneteknologien og dens påvirkning på samfunnet trigget reaksjoner på tvers av fagfelt, og droner er i dag i bruk til alt fra fritidssyssel, eiendomsfotografering, spionasje og krigføring. Nylig testet også Amazon ut levering av varer på døren med drone. Innen droneteknologien er det krigføring og overvåking med ubemannede droner som diskuteres mest, og de etiske og moralske sidene er under press. I likhet med annen teknologi fører droneteknologien også til konsekvenser for hverdagslivet, og endringer i oppførsel og atferd.

Hvilke konsekvenser droner har på hvordan man lever sitt liv og de samfunnsendringer som finner sted, er utgangspunktet for prosjektet til den nederlandske kunstneren, designeren og journalisten Ruben Pater. Gjennom lydinstallasjoner, plakater og videoverk løfter Pater frem spørsmål knyttet til hvordan folk som lever under konstant trussel fra droner endrer oppførsel, og hvordan vi kan leve med droner. Posteren Drone Survival Guide fungerer for eksempel som et konkret hjelpemiddel i en hverdag preget av droner, der den tar i bruk samme billedspråk som en fuglekikkers guide til fuglearter.

Som en motsats til Paters utstilling, står Anders Eiebakkes mangeårige droneprosjekt. Han bygger og flyr droner selv, og bruker dem aktivt som både verktøy, til fritid og ikke minst som deltaker på norgeslandslaget i droneflyging. I sine verk løfter Eiebakke fram spørsmål som: Hvor langt kan man gå i å fly en drone i Norge? Hvem eier luftrommet? Hvilke grenser forskyves og hvordan trigges vårt ”kikker-gen” når det å fly blir mulig? Og – når teknologien ligger der, hvorfor ikke gjøre den til allemannseie som en demokratisk tilnærming til teknologien?

Utstillingen er kuratert av Rikke Komissar og Monica Holmen.
Utstillingsperiode: 12. august–4. september.
Utstillingen er støttet av Fritt Ord. Anders Eiebakke er tildelt BKH’s produksjonsstipend fra Akershus Kunstsenter.

Legg til ekstern kalender…