Oslo Korfestival: Trio Mediæval og Nils Økland

Middelalder og norske folketoner møter samtiden på denne konserten, hvor vi får oppleve samspillet mellom noen av våre fremste utøvere i disse genrene. Sentralt står verket “Words of the Angel” av den britiske komponisten Ivan Moody – et verk som er skrevet til Trio Mediæval i 1998.

Trio Mediæval består av Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Berit Opheim. Siden starten i 1997 har trioen spesialisert seg på framføring av middelaldermusikk, folkemusikk og nyskrevne verk. Trioen har til sammen seks egne utgivelser på det tyske plateselskapet ECM Records og alle har ligget på den amerikanske Billboard Top 10 Bestsellers List. Utgivelsen “Folk Songs” ble i tillegg Grammy-nominert.

Trio Mediæval har gitt konserter og radio- og TV-opptredener over hele Europa, USA og Canada, Japan og Sør-Korea. Trio Mediæval har samarbeidet med musikere som Arve Henriksen, Jan Bang, Trygve Seim, Frode Haltli, Birger Mistereggen, Bang On a Can All-Stars (New York), Tord Gustavsen Trio, Sinikka Langeland Ensemble og samtidsmusikkensemblet musikFabrik fra Köln. Trio Mediæval har vært solister med blant andre Toronto Consort, Kristiansand Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret, Oslo Filharmoniske Orkester og i år også Det Norske Kammerorkester. I 2007 var Trio Mediæval festspillmusikere under Festspillene i Bergen. I april 2011 ble verket Steel Hammer av Julia Wolfe lansert med Trio Mediæval og Bang on a Can All-Stars på Canteloupe Records, New York. Komposisjonen “just” skrevet av David Lang og framført av Trio Mediæval og Garth Knox’ Saltarello Trio, er sentral i den nye filmen Youth av Paolo Sorrentino, der blant annet Jane Fonda, Harvey Keitel og Michael Caine medvirker. Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Cannes i år.

Trio Mediæval feirer neste år 20-årsjubileum og lanserer i den anledning en ny ECM-utgivelse sammen med jazzmusikeren Arve Henriksen.

20. oktober opptrer Trio Mediæval i Carnegie Hall i New York for fjerde gang.

Felespilleren Nils Økland jobber i gråsonen mellom folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk. Han har vært solist med ulike orkestre i mange europeiske land og har hatt flere turneer for Rikskonsertene. Han har turnert i USA, Kina, Japan og Midt-Østen, og har også gitt mange konserter på festivaler i Norge.

Økland har vært aktiv i norsk musikkliv siden tidlig på 1980-tallet, og har – i tillegg til å spille egen musikk – urfremført flere verker for solo hardingfele og for hardingfele og orkester. Han har laget filmmusikk til to stumfilmer, teatermusikk, ballettmusikk og bestillingsverk for Vossajazz (2016), Borealisfestivalen, Osafestivalen, NRK, Sildajazz, London Sinfonietta, Rosa i botn, og Rikskonsertene. Han stod også bak musikken til filmen “Tuba Atlantic”, som var nominert til Oscar for beste kortfilm i 2012. I tillegg til egne prosjekter spiller han i trioen 1982 og rockegruppa Lumen Drones og jobber med artister som Sigbjørn Apeland, Berit Opheim, Åsne Valland Nordli, Moskus, Engegårdkvartetten og Kristin Skåre.

Legg til ekstern kalender…