IT’S A WONDERFUL LIFE

[Bilde]

Julen er her igjen, med alle sine tradisjoner. Vår er visningen av It’s a Wonderful Life – i år blir det for 21. år på rad! Finn frem marsipanen, mandarinene og ta med gløgg på termos og kom ned på Verftet; det blir ikke skikkelig jul uten hjelp av Frank Capra.

I den idylliske småbyen Bedford Falls er George Baily den mest populære borgeren og enhver svigermors drøm. Hele sitt liv har han jobbet og slitt for at venner og familie skal få mulighet til å virkeliggjøre sine drømmer. Men når banken han jobber i er på randen av konkurs, synes han ikke at livet er verdt å leve lenger. Clarence, en engel ute på prøve for å gjøre seg fortjent til å få vinger, blir sendt ned til jorden for å hjelpe ham. George får en sjanse til å se hvordan byen hans ville vært om han ikke hadde eksistert. Det er ikke et vakkert syn.

It’s a Wonderful Life var Capras første film etter andre verdenskrig, og han fremhever verdier som medmenneskelighet og nestekjærlighet fremfor storsamfunnets kapitalisme, umoral og grådighet. Filmen ble imidlertid ingen stor suksess etter premieren. Først på 1980-tallet ble den en skikkelig juleklassiker, da etter å ha blitt vist utallige ganger på tv ved juletider i over 20 år. Filmen har nå en spesiell plass i alle våre cinematekshjerter og er overraskende usentimental, klok og universell. Det er et herlig lite eventyr som vil få deg til å forlate kinosalen med et smil om munnen, en klump i halsen og et ønske om å være god mot andre mennesker. God jul!

Legg til ekstern kalender…
#film, #kino