Kvinner uten menn (2009)

Et feministisk mesterverk om frihetskampen til fire iranske kvinner med statskuppet i 1953 som bakteppe.

Teheran, 1953. Med hjelp av CIA og Storbritannia, prøver Sjahen som er i eksil å felle statsministeren Mossadegh. Midt i den politiske omveltningen kjemper fire kvinner på forskjellige måter mot daglig undertrykkelse og utnyttelse. De finner tilflukt i en fortryllende hage utenfor byen. Men paradiset er truet av de politiske hendelsene og snart må kvinnene kjempe på nytt.

Kvinner uten menn er den første filmen regissert av den høyt ansette iranske kunstneren Shirin Neshat. I likhet med sine andre verk utforsker Neshat her forholdet mellom feminitet og det militante og fundamentalistiske samfunnet i Iran. Filmen utmerker seg ikke bare ved sin presis kinematografi men også ved en underfundig historie.

Neshat vant sølvløven for best regi i Venezia for filmen i 2009 og er dermed den første og fremdeles eneste kvinnen som vant denne prisen.

English:

Four Iranian women fight against societal, sexual and political oppression in this masterpiece of magical realist cinema set against the backdrop of the coup d’etat of 1953.

Fakta:

Regissør: Shirin Neshat
Årstall: 2009
Land: Iran/Frankrike/Tyskland/Østerrike
Format: 35mm
Lengde: 95 min
Språk: Persisk/Engelsk
Tekst: Norsk

Legg til ekstern kalender…