Smaken av kirsebær (1997) MERK: Onsdag

Herr Badii har bestemt seg for å ta sitt eget liv. Som en del av forberedelsene kjører han rundt for å finne noen som er villig til å assistere ham i dette.

De fleste han møter har alle sine årsaker til å ikke ville hjelpe, fram til han møter en gammel mann som selv har forsøkt å begå selvmord.

Abbas Kiarostami er en av de største regissørene fra Iran, og filmene hans hylles verden over. Smaken av kirsebær er ifølge undertegnede en av de flotteste han har laget. Selvmord er et tungt tema, og i islam er det forbudt. Men filmen dømmer ikke. Hvorvidt herr Badii lykkes eller ikke er heller ikke relevant for historien. Filmen stiller flere spørsmål enn svar. Samtalene herr Badii har med de han treffer på veien er filosofiske, og lar seeren selv vurdere hva som er riktig.

Smaken av kirsebær er en usedvanlig vakker film. Manuset er visstnok improvisert fram av skuespillerne, noe som gir en spesiell type spontanitet og realisme til samtalene. Fotoet viser Iran fra sin flotteste side. Dette er en film man aldri glemmer, og som får deg til å tenke lenge etter at den er ferdig.

Fakta:
Regissør: Abbas Kiarostami
Årstall: 1997
Land: Iran
Format: 35mm
Lengde: 99 min
Språk: Persisk
Tekst: Norsk

Legg til ekstern kalender…