ByFlimmer: Cinema Kapella - No Home Movie

Oslo Domkirkes kapell er i år som i fjor åpningsarena for ByFlimmer. Publikum inviteres til et kontemplativt, cinematisk rituale bestående av filmvisning, orgelresitasjon og konseptuelt måltid.

Visning av No Home Movie, en film av Chantal Akerman
2015. 115 minutter, Fransk med engelsk tekst.

[Bilde]

Filmen innledes med en orgelresitasjon basert på verket Pari Intervalloav Arvo Pärt. Etter filmen inviteres publikum ned i krypten, hvor vi deler et måltid og gir rom for videre refleksjoner.

Chantal Akermans No Home Movie (2015) markerer enden på et langt og mangefasettert kunstnerskap, ukjent for de fleste nordmenn. Akerman har siden sin oppsiktsvekkende debut med kortfilmen Saute ma ville fra 1968 – hvor en ung kvinne, spilt av henne selv, lukker seg inne på kjøkkenet og utfører en rekke mer eller mindre rasjonelle aktiviteter akkompagnert av et enerverende og virkningsfullt nynnende lydbilde, før hun skrur på gassen og går døden i møte– tematisert sinnets irrganger, isolasjon, uro og hjemløshet. Ved flere anledninger har filmene handlet om intense mor-datter relasjoner, noe som også utforskes i No Home Movie der Akerman tar med kamera hjem til sin mor som lever et stille, borgerlig liv i Brussel. Hun utforsker her en hyperrealisme, og gir oss et sjeldent innblikk i siste fase av to sammenvevde liv.

OM KURATORENE
Kuratert av Liv Kristin Holmberg & Itonje Søimer Guttormsen, i samarbeid med KULT v/ Knut Erik Tveit.

Liv Kristin Holmberg (f. 1980) er performancekunstner og organist. Utdannelse fra bl.a. Kunstakademiet i Oslo, Norges Musikkhøyskole, Sibeliusakademiet og Humboldt uni. (Berlin). Hun har de siste årene jobbet med kunst og performancekunst i kirkerom og er opptatt av forholdet
mellom kunst og tro.

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er utdannet filmregissør fra Akademin Valand og Den norske filmskolen, og utforsker filmformatet fra ulike vinkler gjennom egen film- og scenekunstproduksjon, og som kunstnerisk leder for ByFlimmer.

OM BYFLIMMER:

ByFlimmer 2016
5 dager, 5 arenaer, 5 filmopplevelser

Oslo, 26.–30. oktober
Oslo Domkirke, Cappelens Forslag, Louise Dany,
Kunstnernes Hus, Fotogalleriet

ByFlimmer er en årlig dugnad for filmkunsten. Ved å innta ulike byrom og vise filmer som utfordrer eller går i dalog med stedets gitte bruksområde, ønsker vi å skape nye cinematiske sammenhenger. For mer info, se ByFlimmer.no

[Bilde]

27. oktober: Cappelens Forslag – Byen og kunstneren
28. oktober: Kiarostami-maraton
29. oktober: Symposium – Byens visningskår og nye initiativer
29. oktober: Føpremiere på Evolution
30. oktober: Fotogalleriet

Legg til ekstern kalender…