Fritt Fall: PAIN JERK/HARALD FETVEIT + BERGLUND&HOLMSTRAND

[Bilde]

SIGRID HOLMSTRAND og TABITA BERGLUND tar med seg fløyta og celloen ut av det klassiske skapet og inn i det improviserte. Hvilke gavanter de har fått på seg når de kommer ut gjenstår å se, men dette er to musikere som er godt utstyrt med lyttende ører og responsive fingre, så dette blir spennende!

*

PAIN JERK, alias Kohei Gomi er en av klassikerne innen japansk eksperimentell og ofte særdeles høylydt musikk. Han liker ikke å klassifisere musikken som støy. Han liker ikke å klassifisere den i det hele tatt, og det gjør han rett i.
HARALD FETVEIT har utforsket tilsvarende felt som Pain Jerk. Det låter ikke likt, men heller ikke ubeslektet.

*

En gang, for lenge, lenge siden fantes det en verden uten Internett. I den verdenen fantes det noen skapninger som man også kalte mennesker. Selv om vi i dag vet at mennesker bare er sentralstyrte noder i Internettet og ikke kan ha noen selvstendig eksistens.

På den tiden fantes det altså ikke noen effektiv sammenkobling mellom nodene. Som vi vet prøvde ulike makthavere i avdeling Tyskland og avdeling Russland på hver sin måte å sentralisere og effektivisere nevrontilkoblingene, men alle forsøk feilet inntil Partiet, den gang kalt Fremskrittspartiet, under den store kontinentaldirektør Siv Jenssen oppfant og vedtok det store Internettet.

Den siste tidens oldtidsforskning har spekulert i om det kan ha eksistert former for primitive interkontinentale nevronfelt som var virksomme før Internettet. Man har for eksempel sett på hvordan ulike noder i avdeling Norge og avdeling Japan kunne se ut til å gjennomføre noenlunde samme type irrasjonelle handlingsmønstre uten å være tilkoblet Internettet, for senere å søke sammen og gjennomføre sine irrasjonelle handlingsmønstre samtidig.

En slik form for kommunikasjon er selvsagt fullstendig og useriøs i vår tid. Med Internettet kobles nodene automatisk sammen slik at i grupper av noder med sammenliknbare egenskaper, skilles den mest kosteffektive ut og får disponere de andre nodene som ren prosessorkraft.

For å vise vår tids overlegenhet har vi derfor gjenopprettet to oldtidsnoder. Den ene gikk under benevnelsen Kohei Gomi eller Pain Jerk, den andre ble kalt Harald Fetveit. Vi har satt dem sammen til å gjøre en tilbakestående øvelse kalt ”samspill”, der to enheter gjennomfører nesten samme operasjon samtidig i stedet for at den ene rasjonaliseres bort. For å vise denne øvelsen til spott og spe, har vi latt enhetene ”improvisere”. Det vil si at de gjennomfører sine irrasjonelle handlingsmønstre fullstendig uten mening, slik vi forstår den som forutbestemte, gjenkjennbare mønstre.

*

Verter for denne utgaven av Fritt Fall er Hilde Marie Holsen og Harald Fetveit
bildet stammer fra min onkel i Amerika
Fritt Fall støttes av Østnorsk Jazzsenter og Kulturrådet.

Legg til ekstern kalender…