Feministisk Filmklubb: Den besatte kvinnen - EXORCISTEN (1973) Director's Cut!

[Bilde]

Kvinnekroppen: En kilde til skrekk?

I denne notoriske skrekkfilmen fra 1973 blir den uskyldige ungjenta Regan besatt av overnaturlige krefter. Den mest patriarkalske av alle skikkelser, en katolsk prest (Max von Sydow), blir tilkalt for å redde henne. Det som følger er en kamp på liv og død om den 12 år gamle Regans prepubertale uskyld, og hun svever i grenseland mellom det gode og det onde, uskyld og fordervelse, barn og voksen.

Med dette som bakteppe vil vi by på en innledning med et feministisk blikk på filmens rikholdige symbolikk, og i tillegg se på hva filmen har hatt å si for skrekkfilmsjangerens videre utvikling. Utallige skrekkfilmer dveler i det nærmest uendelige ved kvinnekropper som blir pinet og torturert. I hvilken grad er kvinnekroppen selve kilden til skrekk i denne sjangeren? Innledningen blir holdt ved Helene Aalborg, leder i Feministisk Filmklubb, styreleder i Norsk Filmklubbforbund og utdannet filmkurator med feminisme og skrekkfilm som sine spesialfelt.

Exorcisten er en av de aller mest kjente og omdiskuterte skrekkfilmer noensinne. Regissør William Friedkin og produsent og manusforfatter William Peter Blatty har på nytt grepet fatt i klassikeren. De har satt inn 11 minutter med scener og bilder som ble fjernet i forkant av premieren i 1973. Originalnegativene er digitalt restaurert og lyden remikset.

Feministisk filmklubb har som formål å bruke film som et historisk og kulturhistorisk hjelpemiddel med vekt på feministisk tankegods. Dette gjøres ved gjennomføring av filmvisninger og andre arrangementer som oppfordrer debatt rundt feministiske ideer.

Legg til ekstern kalender…