Classic Album Sundays med Colm Ó Cíosóig og Nazneen Khan-Østrem presenterer MY BLOODY VALENTINE - Loveless (Creation, 1991)

I denne utgaven av Classic Album Sundays ser vi tilbake på en av nittitallets mest innflytelsesrike plateutgivelser, Loveless, det andre studioalbumet til irske My Bloody Valentine sammen med bandets trommeslager Colm Ó Cíosóig og journalist, forfatter og blodfan av bandet, Nazneen Khan-Østrem.

Frontmann Kevin Shields’ søken etter perfeksjon og grenseløse tro på prosjektet presset alle som var involvert til bristepunktet. Den møysommelige prosessen rundt utgivelsen krevde enorme summer av det forholdsvis lille, uavhengige plateselskapet Creation Records – £250.000 ifølge rykter (som riktignok Shields har benektet). 18 teknikere var involvert i innspillingene som forflyttet seg mellom hele 19 ulike studioer og strakte seg over en toårsperiode fra 1989 til 1991.

Plateselskapet var på nippet til å gå konk. Også bandet sto og vaklet på kanten av stupet, med kemneren bankende på døren, sykdom, personlige konflikter og samlivsbrudd.

Kanskje var det likevel verdt alle strabasene og kostnadene. Etter en noe nølende mottagelse rett etter utgivelsen blir Loveless idag sett på som et av de største rockealbumene som noensinne er laget og regnes som selve opuset til den alternative rockesjangeren vi kjenner som Shoegaze, en slags støyende drømmepop/depperock som bygde videre på musikk fra band som Sonic Youth, The Cure, The Smiths, The Cocteau Twins og Spacemen 3 og var med sin mojo med å prege band som Spiritualized, Lush, Verve, Slowdive og Stereolab utover 90-tallet.

(Colm, trommeslager i My Bloody Valentine)

COLM Ó CÍOSÓIG
Colm var med å danne My Bloody Valentine i Dublin på begynnelsen av 80-tallet, og har med sin spesielle spillestil, i tillegg til sine bidrag på produksjons- og låtskriversiden, vært sterkt medansvarlig for det lydbildet vi et blitt så glad i hos bandet.

Dette har gjort Colm til en ettertraktet samarbeidspartner og bidragsyter også på andre prosjekter, tilknyttet band som Mazzy Star, Hope Sandoval & the Warm Inventions, Stereolab, Laika og Vetiver.

Nettopp rytmene og trommelydene var gjenstand for betydelig bearbeiding og utforskning på Loveless, og det skal derfor bli spesielt interessant å fritte ham ut om denne delen av produksjonen.

Colm blir også med oss og spiller albumrelatert musikk etter praten og lytten.

NAZNEEN KHAN-ØSTREM
Vår andre gjest i kveld, den britiske forfatteren, forlagsredaktøren, statsviteren og samfunnsdebattanten Nazneen Khan-Østrem har, tross sin unge alder, også rukket å slå fra seg som musikkjournalist over flere generasjoner allerede. Hun var blant de første som forsto storheten i det My Bloody Valentine hadde på gang på slutten av 80-tallet og var snar med å trekke dem frem i musikkavisen_Puls_.

Khan-Østrem har siden vært å lese som musikkskribent for_Absolute Musique_,Rock Furore_,_Aftenposten og Klassekampen og mange vil nok også kjenne henne igjen fra tiden som programleder i_NRK2s_ musikkprogram M.

Hør historiene rundt Loveless og bli med å feire en av de viktigste platene i rockehistorien på den måten vi pleier på våre lyttesesjoner rundt om i verden, med massivt bra lyd på et audiofilt anlegg. Duet Audio og Midas Reference hjelper oss som vanlig med dette på Cafè Mono denne kvelden, slik at vi får oppleve My Bloody Valentine på en måte vi aldri har gjort før.

(Nazneen Khan-Østrem. Foto tjuvlånt fra journalisten.no: Kathrine Geard)

KJØREPLAN
18.00 Dørene åpnes – Vi spiller musikk relatert til albumet
19.00 Albumpresentasjon:
Lytteklubbvert Kent Horne i samtale med kveldens gjester
19.30 Albumlytt: MY BLOODY VALENTINE – Loveless
20.00 Spørsmål & svar med publikum
20.30 Colm og Kent spiller albumrelatert musikk ut kvelden

AUDIOMENY
(Leveres av Duet Audio og Midas Reference)
PLATESPILLER: Thorens TD 2035
TONEARM: SME 309
STIFT: Ortofon Cadenza Black
FORFORSTERKER: Soulution 520 med phonotrinn
EFFEKTFORSTERKER: 4 monotrinn Auralic Merak 2×800W
HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

Legg til ekstern kalender…