Classic Album Sundays presenterer The Mothers of Invention - Freak Out! (Verve, 1966) med Jono El Grande og Eirik Sevaldsen

Det er i år et halvt århundre siden den produktive ekvilibristen Frank Vincent Zappa og bandet Mothers of Invention debuterte med dobbeltalbumet Freak Out!Verve Records og føk ut av startblokken mot en musikkarriere som trygt kan sies å skulle bli noe helt utenom det vanlige.

[Bilde]

Zappa tweek’et på albumet i samarbeid med produsent Tom Wilson, som var den som først hadde fått fot for det avantgarde kunstrockbandet og som signerte The Mothers for det prestisjetunge jazzselskapet. Det vil si, etter å ha hørt Trouble Every Day, og visstnok kun denne ene låten, var han i den tro at han hadde satt igang nok et lovende “hvitt blues band”-prosjekt, en høfligere og på den tiden forholdsvis uvanlig kategori som hadde vært i vinden det siste året. Da bandet startet innspillingene forsto han imidlertid raskt at dette bar et ganske annet sted.

Wilson var i samme periode å finne bak miksepulten med artister som blant annet Bob Dylan, Velvet Underground & Nico, Soft Machine, Simon & Garfunkel, Sun Ra og Eric Burdon og var kjent for å tilføre platene en egen rock’n’roll-sound, så valget av hverandre var neppe helt tilfeldig, ei heller beundringen for hva dette “bluesbandet” var i stand til.

Sammen med Beach Boys’ Pet Sounds blir Freak Out! ofte trukket frem som et av de første konseptalbumene innenfor rocken, en satire over amerikansk popkultur som favnet et bredt register av ulike musikalske uttrykk, fra standard rhythm’n’blues, doo-wop og klassisk bluesinspirert rock til orkestrale arrangementer og avantgarde lydcollager fremført på til tider nesten punka vis.

JON EL GRANDE vs EIRIK SEVALDSEN
Vi kan selvsagt ikke la dette jubileet gå upåaktet hen, hverken hva gjelder den musikkhistoriske originalen av en mann vi her har å gjøre med eller betydningen av dette banebrytende, rastløse albumet som kom til oss, frivol, frekk og frimodig, som fra en annen planet midt på 60-tallet.

Vi har derfor invitert kunstner, artist og zappaist Jon El Grande til oss for å fortelle om utgivelsen og om Frank Zappa, denne befriende “naughty” mannen, før vi skrur opp volumet og hører gjennom hele dobbeltalbumet fra første til siste kutt på det audiofile lydanlegget Lofthus Samvirkelag har installert på Kunstnernes Hus i høst.

Lofthus Samvirkelags primus motor Eirik Sevaldsen er selv svoren Zappafan og friker ut med sin trinne samling Zappaskiver i dj-boothen etter seansen.

KJØREPLAN
Dørene er åpne på Kunstnernes Hus hele dagen
19.00 Vi spiller albumrelatert musikk
20.00 Eventstart: albumprat m/Jono El Grande
20.30 Albumlytt: The Mothers of Invention – Freak Out!
21.15 Q&A som inkluderer publikum
21.30 Eirik Sevaldsen spiller Frank Zappa kvelden ut

AUDIOMENY
PLATESPILLER: Technics SL-1200 GAE
STIFT: Audionote IQ3
HØYTTALERE: 2 x Avantgarde Acoustics Trio + Basshorns
INTEGRERT FORSTERKER: Gryphon Antileon Signatur
FORFORSTERKER MED PHONOTRINN: Audionote M6 (spesialtilpasset m/balansert cd input og balansert subsonic input)
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Ansuz Diamond 8

Legg til ekstern kalender…