Mykola Sheremeta

[Bilde]

Mykola Sheremeta kommer fra en liten landsby i Ukraina. Allerede som ung gutt ble Mykola opptatt av musikk, og da klassisk musikk spesielt. Tilgangen til instrumenter i lille Bokiyma var imidlertid ytterst begrenset. Trekkspill derimot, var det mulig å oppdrive. Mykola forelsket seg i trekkspillet, men i motsetning til den tradisjonelle ukrainske trekkspilltradisjonen, så begynte han tidlig å tilpasse klassiske stykker til trekkspillet. I utgangspunktet ingen enkel oppgave, men resultatet er oppsiktsvekkende.

Musikken og trekkspillet ble en besettelse for Mykola, og det eneste hun kunne tenke seg å dedikerte livet sitt til. Ukraina er imidlertid et fattig land, og mulighetene til å livnære seg med å spille klassisk musikk var mildt sagt begrenset.

I 2015 gjorde Mykola et livsviktig valg. Han måtte ut av Ukraina, reise fra kone og familie, og satse alt på å få en utdannelse og en mulig karriere i et land med større muligheter. Valget falt via tilfeldigheter på Norge. Han søkte, og kom inn på Norges musikkhøyskole, der han fortsatt studerer.

Å komme fra fattige kår i Ukraina for å studere i Norge er selvsagt svært krevende, økonomisk. Mykola spiller derfor fast på gaten i Oslo, for å få penger til å overleve, og forhåpentligvis gjennomføre den musikkutdannelse han ønsker. Som igjen skal føre ham dit at hank an leve av musikken.

Den som imidlertid har hørt Mykola spille, skjønner at man har med et usedvalig talent å gjøre. Måten han tolker klassiske stykker solo på et trekkspill, er både overraskende og imponerende. Man blir ret tog slett bergtatt, og stum over den vakre fremførelsen av stykker av Back, Vivaldi, Rossini og vår egen Grieg, for å nevne noen.

Torsdag 19. januar har du muligheten til å høre Mykola og hans trekkspill på Kulturhuset, kl. 18. Da gjør han som han bruker på gaten; spiller for hatten. Du betaler det du synes konserten er verdt. Velkommen!

Legg til ekstern kalender…