Dans for voksne: SEIJIRO MURAYAMA + HÅVARD SKASET

Dans for voksnes nyttårskonsert består av solosett av to bemerkelsesverdige artister: En sagnmsust japanske perkusjonist, Seijiro Murayama og en norsk gitarist som ikke nødvendigvis spiller gitar: Håvard Skaset. Når det gjelder Håvard Skaset, synes vi han er så interessant at vi vil presentere ham over hele tre konserter, så følg med!

Seijiro Murayama ble født i 1957 i Nagasaki, Japan. Han begynte å opptre improvisert musikk i 1972. Etter å ha studert urdu ved Tokyo University turnerte han i USA med Keiji Haino som en del av det banebrytende psykedeliske bandet Fushitsusha. Etter en periode i NYC returnerte han til Japan, der han fortsatte å spille trommer og elektronikk i K.K. Nulls støyrockband A.N.P. (Absolut Null Punkt), mens han fortsatte å utforske fri improvisasjon. Flytting til Frankrike i 1999 førte med seg musikalske og tverrkunstneriske samarbeidsprosjekter og eksperimenter med stemme, og han har blant annet vært en av hovedingrediensene i det som regnes som verdens kuleste festivaler, arrangert av Arika i Glasgow. Etter over ti år i Europa flyttet han tilbake til Japan i 2013.

Det tverrkunstneriske, eller kunstnerisk mangfoldige er en hovedsak i arbeidet hans. Det har ført til arbeider som involverer dans, video, maleri, foto, litteratur og så videre. Improvisasjon er alltid viktig, selv om det ikke er et kunstnerisk mål i seg selv. Tilnærminga hans er å lytte til rommet, stedet, publikumsenergien og kvaliteten på stillhetenes ulike nivåer. Han har bodd lenge i Frankrike, men er tilbake i Japan, der han var trommeslageren i Keiji Hainos legendariske band Fushitsusa.

Han har jobba med: Catherine Diverrès (dans), Olivier Gallon (video), Francis Bidault (maleri), Jean-Luc Nancy, Ray Brassier (filosofi), Diego Chamy (performance) i tillegg til at han altså har spilt med mange av de prominente folka på sin egen hylle: Jean-Luc Guionnet, Eric La Casa, Axel Dörner, Tim Blechmann, Seymour Wright, Toshimaru Nakamura, Toshiya Tsunoda…


Håvard Skaset skulle vi laga en egen serie med hvis vi hadde hatt råd. Ikke bare fordi han er så jævlabra på gitar: Han er en rev til å stadig utfordre seg sjøl musikalsk, og hadde vi laga en egen serie med ham, så hadde han fått vist fram det talentet der litt ordentlig.

Han er altså en av landets mest bredspektrede, men også mest turnerende og hardtarbeidende musikere, særlig med bandet Moe, som har spesialisert seg på å gi folk en slags kantete etter-rocken-opplevelser. Da er han mest i Europa og Fjerne Østen, gjerne sammen med Birushanah og Observatory, band du burde sjekke ut! I det Fjerne Vesten, altså stort sett California, handler det også om Oslo/Bay Mirror trio. Mindre spastisk, kan man trygt kalle det. Av folk han har spilt med, kan vi liste opp mange: Ava Mendoza, Fred Frith og Ikue Mori er blant dem. Og Årabrot.

Men nå dreier det seg om det han gjør solo, og vi veit ikke hva det vil bli. Men det blir altså mer:
Neste blir 11. februar. Da spiller også Jeph Jerman og Tim Barnes (USA).
Deretter 4. mars. Da spiller også Hankil Ryu og Lo Wie (S-Korea). Den siste datoen er foreløpig ubekrefta.

Legg til ekstern kalender…