MYK STRATEGI HARD VIRKELIGHET

“Myk strategi, hard virkelighet”, har fokus på tekstil kunst og kunstnerne i utstillingen har til felles at de i sine kunstnerskap stiller spørsmål ved eller kommenterer samtida problemstillinger og fenomen. Alle verk i utstillingen refererer på ulike måter til tradisjoner,historie, identitet og kulturarv- og hvordan disse temaene kommer til uttrykk i kunst & kunsthåndverk og hvordan det i sin tur kan fungere som ”myke” strategier for å håndtere en hard virkelighet. Maren Dagny Juell stiller i sin kunstneriske praksis spørsmål om kunstens rolle, som terapi, dekorasjon eller mer eksistensiell forståelse av verden.

Anne Biringvad bruker readymades, gamle tekstiler og blander stiler, tidsepoker og materialer. Med referenser til historien, bruken av håndverktradisjoner i forskjellige kulturer og hvordan de korresponderer med de Norske, kommenterer hennes installasjoner temaer som migrasjon, religion, og kunstens plass i daglig liv.
Kay Williamson arbeider med det hun kaller en norm-kreativ tilnærming for å undersøke generasjonsoverskridende kunsthåndverk, og kunnskapsoverføring med sikte på å utvikle en bærekraftig virksomhet for en ny generasjon utøvere. Det tekstile kunsthåndverket med sitt rike arv fra både brukskunst og hobby har en hovedrolle I Williamsons kunst, spesielt strikking og hekling, og hun er interessert i muligheter der professjonelle og amatører kan lære av hverandre.
Nils Claessons ”Lusekoftegenerator” kommer til RAM i en ny oppdatert versjon 2017, en gang i løpet av utstillingen . Generatorn strikker lusekofter med mønster basert på den vekslende børskursen for prisen på olje.
Ragnhild Lies hjemmevevde bannere av restegarn i hamp(renning) og ull er vevd på en ”D.I.Y ” vevestol lagd av en gjenbrukt bokhylle fra 50-tallet, i gammel billedvevteknikk, og speiler således tilbake i tid.Installasjonen”frihet”, 2013, henspeiler på ordene fra den franske revolusjonen frihet, likhet, brorskap,som ble brukt i fremveksten av den norske nasjonalismen. Det er samtiden kunstnern kommenterer i dette verket der hun har forandret originalet til ”frihet, rikhet,dårskap”. Hvor står vi i dag ? Hvilke holdninger og idealer er gjeldene ?

Vernissage 19.januar med åpningstale av Lars Elton.

I løpet av utstillingsperioden vil det bli flere kunstnersamtaler og andre events. Sjekk RAMs hjemmesider for detaljer.
Performance 28.januar kl.18.00 Helinä Hukkataival. Fri entré.

Legg til ekstern kalender…