The White Ribbon (2009)

I en liten landsby i Nord-Tyskland i årene før første verdenskrig dukker det opp den ene bestialske handlingen etter den andre. Det som først kunne virke som engangstilfeller viser seg å være organiserte, ondskapsfulle og rituelle handlinger. Usikkerheten rundt hvem som har gjort det, hvorfor de gjør det, og hvem man kan stole på sprer seg som ild i tørt gress blant landsbyens beboere.

Hanekes filmatiske prosjekt sirkler seg ofte inn mot menneskers møte med terror og det å være underkastet andre mennesker handlinger. De er ofte forstyrrende, men samtidig også interessante. Dette er kanskje hans mest ambisiøse film, hvor en hel landsby er prisgitt en baron og en prests beinharde regime.

Haneke viser oss hvordan ekstreme religiøse og politiske ideologier kan bidra til veksten av terror og ondskap. Selv om settingen er satt til årene før første verdenskrig i Tyskland, handler det like mye om terroren vi har i moderne tid. Det å leve i frykt å føle seg hjelpeløs for andres handlinger er noe som er like samfunnsaktuelt i dag som for 100 år siden.

English:
Strange events happen in a small village in the north of Germany during the years before World War I, which seem to be ritual punishment. Who is responsible?

Fakta
Regissør: Michael Haneke
Årstall: 2009
Land: Tyskland
Format: 35mm
Lengde: 144 min

Skrevet av: Pål Gundersen

Legg til ekstern kalender…