Jakten på stjernestøvet

Visste du at meteoritter trolig er strødd på taket og i takrenna der du bor?

De er bitte-bitte-små. De er stjernestøv, som regner ustanselig ned gjennom atmosfæren, og som inntil nylig var bortimot umulig å skjelne fra alt mulig annet støv. Men Jon Larsen har utviklet en metode for å skille dem ut, og tar fantastiske bilder av disse mikrometeorittene som er på størrelse med et punktum. Oppdagelsen åpner opp for ny informasjon om Solsystemets tidligste stadier. Nå er han invitert til NASA for å vise dem metoden sin – men først kommer han til Naturhistorisk museum på Tøyen.
Larsen har gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv – det eldste og mest langreiste stoffet som finnes i Solsystemet. Etter tusenvis av prøver kom gjennombruddet i januar 2016 i form av analyser utført ved Natural History Museum i London. Her kunne professor Matthew Genge, verdens fremste ekspert på mikrometeoritter, bekrefte noe alle forskerne inntil da hadde ment var umulig: At det med enkle midler går an å skille de langreiste steinene fra menneskeproduserte partikler. Denne oppdagelsen er nå publisert i en fagartikkel i tidsskriftet Geology.
Få med deg foredraget om Jon Larsens metode – og mulighet for å kjøpe boken om mikrometeoritter til en hyggelig pris. Før foredraget kan du også bli med på en omvisning om meteoritter i utstillingen Stein og bein.
Foredrag med litt historikk, presentasjon av nye funn, og demonstrasjon av hvordan man kan finne mikrometeoritter.

Legg til ekstern kalender…