Så i asken, slik at ingenting går tapt

”Klokken var snart åtte om morgenen. Skyene løste seg opp på himmelen, noe som gjorde at den nye fjellformasjonen steg tydeligere fram og kunne ses på større avstand, kanskje en halv mil borte. En søyle av hvit røyk steg opp fra toppen, drev bort med damp, iblandet aske. Han så seg omkring fra utkikkspunktet han hadde valgt seg. Et jordskjelv hadde nettopp skaket bakken. Flere ville følge. Det isdekte underlaget vibrerte.”

Fra Magnus Dahlström “Fjellet”.

“Så i asken slik at ingenting går tapt”
Ann Iren Buan, Johan Øvergård, Jørn H. Sværen og Magnus Dahlström. Kurator: Eivind Hofstad Evjemo

Galleri 69: 10.02. – 12.02.17.
Harpefoss hotell: 18.02. – 20.02.17.
LevArt: 25.02 – 19.03.17.

Utstillinga “Så i asken slik at ingenting går tapt” sirkler rundt skjebnen til fotografen Robert Landsburg som ble drept mens han sto og fotograferte et vulkanutbrudd på Mount St. Helens i 1980. Mange har spekulert i hvorfor han ble stående med kameraet rettet mot den raskt ekspanderende askeskyen i stedet for å flykte. To uker etter utbruddet ble han funnet begravd sammen med filmene som han hadde beskyttet ved å legge seg over dem med kroppen. Fotografiene som siden ble fremkalt, viser oss både nærheten til det voldsomme naturfenomenet – de gir et malerisk, nærmest sublimt uttrykk for den som ser dem – men ibor også en mørkere undertone i og med at de faktisk fikserer de siste sekundene av et menneskeliv.

To billedkunstnere og to forfattere bruker Landsburgs historie som prisme til å reflektere videre omkring hva det vil si å se, leve seg inn i og skape kunst der det egentlig befinner seg gapende tomrom.

“Så i asken slik at ingenting går tapt” er en vandreutstilling som kommer til å reise fra Galleri 69 (Oslo), til Harpefoss hotell og ende opp på LevArt (Levanger).

www.lufthavna.no/galleri-69/
www.harpefosshotell.no/sa-i…
levart.no

Legg til ekstern kalender…