Classic Album Sundays presenterer NILS PETTER MOLVÆR - Khmer (ECM, 1997) med Molvær og Aarset

[Bilde]

En av våre mest etterspurte norske albumklassikere, både blant musikkinteresserte og hos fiinlydfanatikerne, er Nils Petter Molværs første soloalbum, Khmer – improvisasjoner over 8 komposisjoner som med sin amalgam av rastløse elektronikabeats, samplede lydflater og dubby, industrielle grunnstemning var med å bryte ny mark for jazzbegrepene på tampen av det forrige årtusen.

Første torsdag i april får vi besøk av trompetisten selv. Med journalist og forfatter Jan Omdahl, som jobber med et bokprosjekt relatert nettopp til plateselskapet ECM, med planlagt utgivelse i 2018, hjelper Molvær oss å blåse liv i historiene rundt produksjonen sammen med våre trofaste lytteklubbgjengere i musikkavdelingen på Deichmanske Hovedbibliotek.

Vi er også så heldige å ha med oss en annen viktig bidragsyter på platen, gitarist Eivind Aarset. Med sitt debutalbum Électronique Noire (Jazzland/EmArcy, 1998), som ble sluppet like etter, var han sammen med Molvær del av en kreativ balje av norske musikere som spisset verdens nyfikne ører mot en eventyrlysten og groovy elektrojazz med improvisasjon og teknologisk utforskning som metode.

NEW CONCEPTION OF BITCHES BREW
I løpet av bare et års tid ble vi introdusert for en rekke norske klassikere som pisket opp stemningen på avantgarde vis. Før de to nevnte albumene kom ut i ’97-’98 fikk vi et eksempel fra Petter Wettre Quartet med det infeksiøse Pig Virus (Curling Legs, 1996). Senere slapp Supersilent sine slepne støyeksperimenter 1-3Rune Grammofon, og Bugge Wesseltoft New Conception of Jazz (Jazzland) og hans duo med Sidsel EndresenCurling Legs, Duplex Ride – nok en Spellemannsprisvinner, før hardtslående grupper som Close Erase og Atomic smalt i bordet med plater som Dance This og Boom Boom.

Det ble skrevet om hvordan det var rørt ferskt og fyrrig norsk vikingblod inn i Miles Davis’ elektriske etnojazzbrygg fra første halvdel av 70-tallet, og sammenlikningen til Miles’ elektroniske periode, som for alvor ble kickstartet av albumet med den talende tittelen Bitches Brew, var påtagelig.

Når man hører den ambiente space-jazzen på In A Silent Way, eller mer kakafoniske, energiske livealbum med Miles, som Black Beauty og At Fillmore, de dissonante, afroetniske groovene på On the Corner, gjerne i form av lange, funky jammer som på det påfølgende livealbumet In Concert – massivt, mørkt, perkussivt, intens og ulmende, er det lett å kjenne igjen parallellene til plater som Électronic Noire og Khmer.

NEW CONCEPTION OF ECM
Det var en nokså ukonvensjonell ECM-innspilling labelsjef Manfred Eicher og medprodusent Ulf Holand gjøv løs på sammen med Molvær fra høsten ’96. Ikke bare var det en uvanlig legering mellom jazz og elektronika som fant sted, men her gikk man også mot normen til det norskdominerte tyske plateselskapet ved å bruke lenger tid og andre metoder for å oppnå det musserende resultatet. I stedet for to dager med opptak og én dag i miksemølla ble det lagt på elementer i et annet studio senere og brukt betydelige anstrengelser på å bearbeide lyden i ettertid.

Vi gleder oss til en prat med de to sjangeroverskridende musikerne om disse aspektene før vi hører gjennom albumet i sin helhet på et fantastisk lydanlegg, skreddersydd av Duet Audios nennsomme hender med spesiell omtanke for produksjonen og det volumiøse rommet vi skal være i.

AUDIOMENY
CD-SPILLER: Soulution 541
FORFORSTERKER: Ayon Auris
EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak mono blocks (2×800 Watt)
HØYTTALERE: Piega Master Line Source 1
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Isol-8

KJØREPLAN
Før og etter presentasjonen spiller vi musikk som relaterer seg til Khmer, låter Nils Petter Molvær og de rundt utgivelsen selv har vært inspirert av, musikk fra andre artister som ble gitt ut på samme tid eller som har fulgt i kjølvannet i årene helt frem til i dag. Bli med og varm opp ørene fra dørene åpnes klokken 18, og sikre deg en god plass i sweetspot’en!

18.00 dørene åpnes – vi spiller albumrelatert musikk
19.00 albumpresentasjon:
Jan Omdahl med Nils Petter Molvær og Eivind Aarset
19.45 albumlytt: KHMER
20.30 albumprat inkludert publikum
21.00 Avslutning

Legg til ekstern kalender…