Plateslippkonsert: Jon Irabagon/John Hegre/Nils Drønen, Jean-Philippe Gross.

Denne kvelden bør det knyttes store forventninger til for alle med et fnugg av interresse for musikk av hvileløst nysgjerrige folk fra øverste hylle.

Den amerikanske sax-giganten JON IRABAGON har møtt Jazzkammers JOHN HEGRE (gitar) og NILS DRØNEN (trommer). Sånt blir det plate av. Bra plate! Innspilt i Fukuoka og Berlin og utgitt på eksklusive Rune grammofon: Axis. Den skal selvsagt slippes, og Dans for voksne har fått æren av å arrangere konserten.

Som om ikke det var nok, kommer franske JEAN-PHILIPPE GROSS samme dag! En av John Hegres samarbeidspartnere i andre prosjekter. Han spiller på en Serge modular-synth. Det er helt greit å kalle det han spiller støy, men når du hører ham spille kommer du kanskje til å ønske deg et bedre begrep. Det gjør i hvert fall vi.

JON IRABAGON er en av de mest markante saxofonistene i USA for tida. Vi veit det låter pompøst, men denne gangen er det faktisk ikke tull. Bak seg har han prestisjetunge priser og samarbeid med bl.a. Kenny Wheeler, Dave Holland, Herbie Hancock og Billy Joel (at dette navnet noen sinne skulle nevnes i Dans for voksne-sammenheng…), bare for å nevne noen. En ting som kjennetegner ham er en musikalsk fleksibilitet, og en nysgjerrighet som har fått ham til å bevege seg fritt fra postbop til fri improvisasjon til avant country til doom metal…

JOHN HEGRE er halvparten av det legendariske Jazkamer og en tredjedel av det snart like legendariske Noxagt – når han ikke er på turné i Sørøstasia, Mexico eller et annet sted som stort sett er langt herfra. Han har med seg den gitaren han ikke knuser, så det er liten sjans for at dette havner i TV2-nyhetene, men man kan jo håpe. Han har et utall intarnasjonale samarbeid bak seg, men den han har spilt lengst med er trommeslager NILS DRØNEN, som også er med i flere andre av Hegres mange prosjekter.

Som flere andre som jobber musikalsk med lyder som ikke nødvendigvis er toner, er JEAN-PHILIPPE GROSS opprinnelig trommeslager. Akkurat det er litt interessant, men kanskje ikke så rart, siden det som utforskes og utnyttes musikalsk ofte er slikt som har med timing og dynamikk å gjøre, og fysikalitet og teksturer. Nettopp slikt trommiser ofte er opptatt av. Av en eller annen merkelig grunn sier man ofte ikke at de spiller støy.
Han samarbeider med andre internasjonale størrelser, som Jean-Luc Guionnet, Axel Dörner, Jérôme Noetinger, Clare Cooper eller Will Guthrie, turnerer flittig, med konserter i USA, Japan og Vietnam foruten Europa. Han lager mye musikk til danseforestillinger, og er for tiden gjestekunstner i Bergen. Han har selvsagt gitt ut en drøss med plater. De skal ikke slippes her, men den siste har tittelen: Hold kjeft, drittunge!

Konserten arrangeres av Dans for voksne.

dansforvoksne.no
jonirabagon.com
jeanphilippegross.wordpress.com

Legg til ekstern kalender…